Proaspeţii absolvenţi de liceu aplică pentru ajutoare de şomaj
La agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, s-au înregistrat luna aceasta 17.501 absolvenţi pentru a primi ajutor de şomaj. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează că, dintre aceştia, 16.297 de tineri provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 840 de persoane din învăţământul universitar."
Este o creştere spectaculoasă faţă de cifrele înregistrate în luna iunie 2013 când la ANOFM şi-au depus actele 3.970 absolvenţi, dintre care 3.404 persoane provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 de persoane din învăţământul universitar.
ANAF informează că tinerii şomeri pot beneficia, până la expirarea perioadei de 60 de zile de la absolvirea şcolii, de servicii de informare şi consiliere profesională, de mediere pentru identificarea unui loc de muncă şi/sau de formare profesională gratuită
Pentru a obţine îndemnizaţie de şomaj, tinerii trebuie să se înscrie în acelaşi termen de 60 de zile de la absolvire la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţa sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat.
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni, este o sumă fixă şi se acordă lunar.
Îndemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire, dacă în respectiva perioadă aplicantul nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, sau de la data absolvirii şcolilor speciale, pentru persoane cu handicap.
Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită data de absolvire.
Îndemnizaţia poate fi solicitată în maximum 12 luni de la data absolvirii. Se acorda o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, iar cuantumul acesteia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei), deci 250 de lei lunar.
Numărul aplicanţilor pentru ajutor de şomaj ar putea creşte în lunile care vin. Mulţi absolvenţi de liceu află zilele acestea dacă au intrat sau nu la facultăţile dorite. Cei care nu vor fi studenţi vor trebui să opteze între a sta pe banii părinţilor, a munci sau a aplica pentru ajutor de şomaj.