Privatizare: Companii din Polonia şi Cehia şi-au exprimat intenţia de a prelua CFR Marfă

Directorul general al CFR Marfă, Constantin Zaharia, a declarat marţi că investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat recent intenţia de a prelua compania. Totodată, el se aşteaptă ca acest proces de privatizare să atragă şi interesul unor transportatori români.
Cale ferată (Sean Gallup / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
25.09.2012

Directorul general al CFR Marfă, Constantin Zaharia, a declarat marţi că investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat recent intenţia de a prelua compania. Totodată, el se aşteaptă ca acest proces de privatizare să atragă şi interesul unor transportatori români.

"Deja am început să avem contacte cu posibili investitori. S-au prezentat investitori din Polonia şi Cehia şi sunt semnale că şi transportatori interni vor veni să stea de vorbă cu noi", a spus Zaharia la o dezbatere organizată pe tema privatizării societăţii de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care deţine integral CFR Marfă.

Totodată, Horaţiu Buzatu, secretarul general adjunct al MTI, cel care coordonează activitatea CFR Marfă şi privatizarea companiei, a precizat că procesul de trecere în proprietate privată a operatorului de transport marfă se va face după o strategie "privită cu destule animozităţi", care însă nu reprezintă documentul final, ci cadrul general, urmat de norme specifice.

"Ne dorim în primul rând maximarea preţului. Interesul nostru nu este să scăpăm oricum de CFR Marfă, ci ca statul să obţină cât mai mult din această privatizare", a spus el.

Autorităţile vizează vânzarea integrală a pachetului de acţiuni, întrucât posibilitatea de a ceda o participaţie parţială nu este fezabilă.

Buzatu a mai declarat că o analiză Deloitte relevă că statul ar trebui fie să vândă integral compania, fie să o lichideze.

"Nu va fi suficientă buna intenţie a investitorilor", a spus Buzatu, precizând că licitaţia va fi organizată după aplicarea unor criterii de precalificare.

Datorii de 450 milioane de euro

Compania CFR Marfă are un capital de 56 milioane euro, active din bilanţ de circa 300 milioane euro, datorii de 450 milioane de euro şi pierderi anuale de 50 de milioane de euro.

Vânzarea companiei de transport feroviar este una dintre condiţiile asumate de Guvern prin acordul cu FMI, iar strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în această săptămână de guvern, potrivit ministrului Transporturilor.

Astfel, MTI va fi mandatat să vândă pachetul de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, precum şi pachetul care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma cesiunii şi compensării datoriilor CFR Marfă către CFR.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii anunţase în august că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor