Principalul obiectiv al României în negocieri este decuplarea alocărilor de rata de absorbţie
Principalul obiectiv al României în cea de-a doua zi a Consiliului European dedicat bugetului 2014-2020 este decuplarea alocărilor viitoare de rata de absorbţie în perioada 2014-2020, potrivit unor surse europene.
Totodată, România îşi propune un nivel al prefinanţării în jur de 7%, TVA elibigil şi cofinanţare de 85%. Toate aceste puncte sunt în negociere şi s-a putea regăsi în varianta finală de buget, într-o formă sau alta.
O altă propunere care se află pe agenda şefilor de stat şi de guvern este top-up-ul, o soluţie susţinută puternic de preşedintele Traian Băsescu şi acceptată de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Top-up-ul înseamnă creşterea confinanţării pe coeziune de la 85% la 95% pentru ţările care se află sub programe de asistenţă, adică inclusiv pentru România.
Un mic grup de state, printre care s-ar fi aflat şi România şi Polonia, a purtat negocieri pe baza propunerii de buget a lui Van Rompuy, înainte de debutul oficial al celei de-a doua zi de negocieri.
Preşedintele Consiliului European va prezenta cel mai probabil vineri un nou proiect de buget, după ce statele net contributoare şi-au exprimat nemulţumirea faţă de propunerea prezentată joi, care vizează o reducere de 70 de miliarde de euro, faţă de 45 de miliarde, în precedenta variantă.