Principala problemă de care se va lovi noul preşedinte al R.Moldova este cea identitară (revista presei)

Marea problemă de care se va lovi, înainte de toate, noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va fi cea identitară, scrie editorialistul Constantin Tănase în Timpul de luni.
Epoch Times România
19.03.2012

Marea problemă de care se va lovi, înainte de toate, noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va fi cea identitară, scrie editorialistul Constantin Tănase în Timpul de luni.

'În Republica Moldova există două Moldove - una românească, proeuropeană, şi una rusească, aflate într-un permanent război, pe care nu ştiu dacă Timofti - chiar fiind trimis de Dumnezeu, vorba lui M. Ghimpu - îl va putea opri', se menţionează în articol. Autorul aminteşte că înainte de alegerea sa, Nicolae Timofti declara că, dacă devine preşedinte, va împăca şi linişti ţara. 'Frumos spus, dar e necesară o precizare: ţara pe care Timofti doreşte s-o împace nu există, ea trebuie creată. Deocamdată, Timofti e şef de stat, dar nu de ţară', afirmă Constantin Tanase.

Republica Moldova are un preşedinte visător, scrie Adevărul. 'Pe fundalul unei realităţi traumatizante, vine, în calitate de şef de stat, un visător care îşi asumă riscul de a spune unei populaţii obosite sau emigrate exact ce vrea ea să audă', observă Alexandru Canţâr în editorialul său. 'Moldova va deveni o ţară a oamenilor fericiţi, iar fiecare dintre noi va fi mândru că trăieşte aici!', a declarat Nicolae Timofti. 'Să-ţi păstrezi la 63 de ani capacitatea de a fi un visător este o dovadă a unui mare curaj personal', consideră editorialistul.

Ambele ziare abordează şi problemele din agricultură, care s-au agravat în urma îngheţurilor şi secetei din această iarnă, dar şi a politicii fiscale tot mai presante.

Agricultorii susţin că au fost puşi de guvernanţi într-o situaţie discriminatorie prin introducerea unor noi cote de impozitare. Dacă întreprinderile înregistrate ca SRL sau societate pe acţiuni trebuie să achite un impozit pe venit de 12%, cel al gospodăriilor ţărăneşti este de numai 7%, scrie Adevărul. Potrivit şefului UniAgroProtect, dacă autorităţile îşi vor menţine politica fiscală, majoritatea SRL-urilor şi a societăţilor pe acţiuni din sectorul agrar şi-ar putea schimba statutul.

Timpul menţionează că motorina s-a scumpit, iar oamenii nu mai au bani pentru a-şi cultiva pământurile. În plus, subvenţiile acordate de stat sunt greu de accesat.

Gazele naturale care pot fi livrate din România către Republica Moldova sunt realmente mai ieftine decât cele pe care le livrează Gazprom-ul din Federaţia Rusă, iar conectarea Moldovei, prin România, la piaţa europeană a gazelor ar contribui la consolidarea independenţei energetice a ţării, consideră Tudor Cojocariu, expert al Centrului Român de Politici Europene, într-o analiză pentru Info-Prim Neo. Potrivit lui Tudor Cojocariu, premierii moldovean şi român au declarat după după şedinţa comună a celor două guverne că gazoductul Iaşi - Ungheni va fi gata în acest an. 'Importanţa sa este una strategică: ar permite Republicii Moldova să negocieze mai relaxat cu Gazprom, în primul rând, şi să fie conectată prin România la piaţa europeană a gazelor, putând deveni, astfel, mai puţin dependentă energetic', spune expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor