Noul preşedinte al Moldovei în vizorul presei străine
alte articole
16 martie 2012 - Ziua care a culminat după cei doi ani şi jumătate de criză, instabilitate şi incertitudine a intrat, deja, în istoria ţării, ca ziua în care a fost ales cel mai aşteptat preşedinte al Moldovei. În această zi, Nicolae Timofti a fost ales preşedintele Republicii Moldova, cu votul a 62 de deputaţi.
Acest eveniment a devenit subiectul principal în presa locală cât şi cea internaţională.
În acest context, agenţia britanică BBC menţionează că evenimentul din 16 martie pune capăt crizei politice începute în aprilie 2009.
Kiev Post începe ştirea despre alegerile din ţara noastră cu faptul că acestea au fost posibile doar după ce trei foşti comunişti au fost de acord să voteze candidatul Alianţei de la guvernare.
Agenţia de ştiri Reuters scrie că decizia istorică a deputaţilor din fosta republică sovietică va duce la implementarea unor reforme amânate.
Totodată, potrivit presei internaţionale, Parlamentul Moldovei a ales în fruntea ţării un judecător cu experienţă, neafiliat politic.
The Washington Post notează că noul şef de stat, Nicolae Timofti, judecător cu viziuni proeuropene încheie o perioadă de instabilitate politică.
Şi Huffington Post scrie despre succesul alegerii preşedintelui înregistrat vineri de Parlamentul de la Chişinău. Publicaţia mai notează că deputaţii au reuşit să-l aleagă pe judecătorul Nicolae Timofti, în pofida protestelor organizate de comunişti.
Mai mult, CBS News notează că noul preşedinte ales vine la putere într-o perioadă în care ţara încearcă să-şi găsească direcţia, oscilând între Europa şi trecutul său sovietic, menţionând că cea mai săracă ţară din Europa, în sfârşit are un preşedinte.
Deutsche Welle notează că Republica Moldova a pus punct unei perioade de impas, iar noul şef de stat este un judecător veteran catalogat ca fiind independent din punct de vedere politic
Precizăm că noul preşedinte a fost felicitat călduros şi de liderii diverselor ţări.
În acest sens Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a fost felicitat, de preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care i-a urat succes la punerea în aplicare a tuturor planurilor, care vor aduce beneficiu cetăţenilor moldoveni.
"Sper că va promova în mod activ punerea în aplicare a potenţialului său privind relaţiile de cooperare moldo-belaruse, care sunt baza relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre aceste popoare", a spus Lukaşenko.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton şi Comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Ştefan Füle, au apreciat pozitiv alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia pe preşedinte al Republicii Moldova.
"Salutăm rezultatul de succes al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău, prin care membrii Parlamentului au demonstrat responsabilitate în faţa cetăţenilor Republicii Moldova. Acest lucru deschide calea unui dialog cuprinzător între toate fracţiunile politice, cu scopul de a răspunde în continuare la aspiraţiile economice şi sociale ale ţării şi consolidarea societăţii moldoveneşti", se spune în mesajul de felicitare a celor doi oficiali.
Totodată, oficialii europeni îl felicită pe şeful statului Nicolae Timofti şi sunt gata să colaboreze cu el în sprijinul democraţiei, reformelor şi al agendei ambiţioase de apropiere de UE, precum şi soluţionarea rapidă şi paşnică conflictului transnistrean.
Amintim că noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost felicitat telefonic, cu ocazia alegerii în funcţie, şi de către preşedintele României, Traian Băsescu; preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici şi premierul Ungariei, Victor Orban. Cei trei oficiali i-au urat acestuia mult succes şi realizarea obiectivelor pe care şi le-a propus.
Nicolae Timofti a mulţumit pentru felicitări şi a menţionat că în calitate de Preşedinte va depune toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea Republicii Moldova în condiţii de stabilitate.