Primul Centru Gifted Education din Romania pentru copii supradotati - proiect national

Copiii cu potential inalt se pierd. Putem sustine infiintarea primului Centru Gifted Education. Pentru ca potentialul fiecarui copil sa fie descoperit si hranit.

"Investiti in copii, descoperiti-le potentialul, investiti in valori, investiti in viitorul national!” IRSCA Gifted Education

Copii fericiti sa mearga la scoala; materii- aceleasi materii- dar care se pot invata si din placere, nu pentru ca sunt impuse de cineva; educatori care folosesc potentialul copilului pentru a descoperi ei insisi lumea. Suna prea frumos pentru scoala asa cum o stim noi, dar totusi este posibil. Este posibil si in Romania.

Despre ce este vorba, concret? Este vorba de primul centrul pentru gifted education care promoveaza o alternativa de educatie timpurie de calitate. Proiectul propune constructia si lansarea la cheie, si respectiv darea in folosinta a primului Centru Gifted Education organizat ca si Gradinita cu program prelungit pentru 80 de copii cu varste intre 3-6 ani, si After-School pentru 45 de copii supradotati (copii cu potential inalt, copii inzestrati si talentati) - un centru non-profit independent privat, reprezentand un centru cu o valoare unica la nivel national, un proiect sustinut de EDUGATE Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati si IRSCA Gifted Education ca parteneri institutionali si garanti ai unei educatii de inalta calitate si profesionalism.

Centrul va promova:

1. egalitatea de sanse a copiilor cu potential inalt - ce reprezinta copii cu nevoi speciale de educatie - si drepul lor la o educatie care sa le dezvolte potentialul, abilitatile si aptitudinile naturale la nivel maximal printr-o educatie de excelenta si

2. dreptul la o educatie de inalta calitate pentru toti copiii.

Fiecare copil este inzestrat de natura cu har si potential. Gifted education este o educatie de excelenta care urmareste sa descopere, sa dezvolte si sa promoveze potentialul tuturor categoriilor de copii, abilitatile, aptitudinile si potentialele lor naturale (conceptul central este "nature and nurture” - hranirea potentialului natural) prin intermediul unei educatii individualizate, o curricula de nivel international, accelerare, indrumare, mentorat, un mediu de formare armonioasa, echilibrata, si personal talentat, cu vocatie.

Copiii cu nevoi speciale de educatie sunt acei copii care din motive de tip genetic, social, economic sau cultural au nevoi speciale de educatie printre care se numara si copii talentati sau capabili de performante inalte, copii cu abilitati speciale sau supradotati. Mai multe despre definitia supradotarii: http://www.supradotati.ro/resurse/definitia%20supradotarii.htm

In plus, o alta provocare este asa numita fereastra de oportunitate in educatie - perioada de formare a abilitatilor cognitive, sociale, afective si estetice care este foarte scurta si se regaseste la varsta cea mai frageda a copilului (cateva luni- 12 ani).

Toate cercetarile mondiale (American Academy of Pediatrics, US; The Caroline Abecedarian Project, US; Childcare Resource and Research Unit, Canada, etc) indica faptul ca educatia timpurie are o importanta fundamentala in formarea inteligentei, creativitatii, abilitatilor si aptitudinilor; ele arata ca de calitatea educatiei la o varsta frageda depinde evolutia omului in intregul sau: la 3 ani aproape fiecare copil este inzestrat, e "gifted", toti mugurii dezvoltarii potentialului sau sunt activati: este creativ, este atent, doritor de invatare, are simtul dreptatii, are umor, e capabil sa se concentreze, e capabil de efort sustinut, si cel mai important, este motivat —iar la 10 ani, inteligenta si creativitatea sunt deja formate in proportie de 95-98%.

Pe de alta parte, copiii cu potential inalt —numiti in continuare supradotati sau cu capacitate de performanta inalta - pot fi considerati o categorie dezavantajata a populatiei, copii cu risc social ridicat, din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand, sistemul de invatamant de stat nu favorizeaza diferentierea (dezvoltarea competentelor si abilitatilor specifice) si nu incurajeaza suficient performanta. In al doilea rand, copiii supradotati prezinta risc ridicat de excludere sociala atat datorita rezistentei mediului in a-i accepta cat si datorita specificitatii lor (de exemplu, copiii gifted de natura vizual-spatiala sunt timizi, sensibili la critici, dezorganizati, distrati insa exemplari in creativitate si inteligenta complexa).

Copiii supradotati cunosc o puternica opozitie din partea mediului lor social, trezind frecvent sentimente negative de invidie, gelozie, sau ura din partea colegilor de generatie care nu au capacitatea lor de a performa in domeniile de interes. Din aceste motive copii supradotati sunt deseori victimizati.

Un numar imens din copii supradotati ajung astfel gifted underground, ascunzandu-si calitatile pentru a nu fi supusi pedepselor mediului lor social si pentru a fi acceptati in colectivitati. Procentul de gifted underachievers- care in ciuda abilitatilor si calitatilor lor naturale au rezultate slabe la invatatura- este de asemenea enorm. Statistici mondiale (ex: National Commission for Excellence in Education, US) arata ca peste 50% dintre copii supradotati nu au succes social sau profesional la varsta adulta.

Se poate considera in mod clar ca aceasta categorie de copii este printre cele mai expuse riscurilor sociale.

Nevoia dezvoltarii unui mediu propice de dezvoltare copiilor cu nevoi speciale de educatie este cu atat mai important de luat in considerare, cu cat supradotatii aduc beneficii societatii incomparabil mai mari decat alti oameni, intorcand investitia sociala incomensurabil mai mult.

Ce poti face tu ca sa sustii acest centru?

Cu 150.000 de romani care directioneaza 2%, proiectul devine posibil. Copiii au nevoie de tine !

2% = 1 caramida

Si tu poti face ceva important ! Pune o caramida sau fa o donatie. Si Ateneul a fost costruit din donatii de oameni ca tine. Acesta este un « Ateneul al educatiei » pentru suflete de copii care cer cu toata fiinta lor lumina cunoasterii. Alege sa-i ajuti.

Detalii: www.supradotati.ro/caramida

Detalii centru: www.supradotati.ro/centru

Daca dam mai departe sansa acestor copii nu isi vor rata si ei potentialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură