Primul caz din lume: un om cere azil din cauza „schimbărilor climatice”

Insula Kiribati
Insula Kiribati (MICHAEL FIELD / AFP / Getty Images)

Un om în vârstă de 37 de ani a solicitat azil în Noua Zeelandă, deoarece insula Kiribati, unde locuieşte cu familia sa, este ameninţată de apele în creştere şi alte efecte ale schimbărilor climatice, cum ar fi contaminarea apei potabile, distrugerea culturilor şi inundaţii care distrug casele. Înalta Curte din Auckland va trebui să ia o decizie.

Solicită azil pentru schimbările climatice. Este primul caz din lume. Protagonistul este Ioane Teitiota, un cetăţean în vârstă de 37 de ani din insula Kiribati, o mică naţiune din Pacific cu aproximativ 100.000 de locuitori. A cerut azil în Noua Zeelandă deoarece peisajul de vis în care trăieşte este în pericol: insule de corali din Kiribati au ajuns aproape de nivelul mării şi sunt ameninţate de apele în creştere cât şi de alte efecte ale schimbărilor climatice, cum ar fi contaminarea apei potabile, distrugerea culturilor şi inundaţii care distrug casele.

Înalta Curte din Auckland va trebui să ia o decizie

Teitiota a abandonat insula Kiribati, împreună cu soţia sa, în urmă cu şase ani pentru perspective mai bune de viaţă, stabilindu-se în Noua Zeelandă, unde de altfel s-au născut cei trei copii ai lor. Curtea de imigrare şi protecţie a respins de două ori argumentul său precum că, schimbările climatice sunt periculoase pentru o eventuală întoarcere a familiei în Kiribati.

Curtea a fost de acord că declaraţiile lui Teitiota sunt reale, dar a menţionat că la cererea de azil lipsesc criteriile legale, cum ar fi teama de ameninţări cu persecuţie sau ameninţări cu moartea. Omul s-a adresat apoi în apel la Înalta Curte din Auckland, care va trebui acum să ia o decizie. Procesul are ca scop legile şi tratatele internaţionale privind refugiaţii, a declarat avocatul lui Michael Kidd. "Convenţia privind statutul refugiaţilor - care a intrat în vigoare la sfârşitul celui de-al doilea război mondial - ar trebui modificată pentru a încorpora şi persoanele care fug de catastrofe climatice deoarece este exact ceea ce se întâmplă în multe mici insule din Pacific, este o catastrofă", a adăugat el.

Guvernul din Kiribati a cumpărat terenuri în insulele Fiji pentru cultivarea alimentelor şi pentru a construi aşezări pentru cetăţenii săi strămutaţi de apele în creştere. A lansat, de asemenea, programe de formare pentru a-i face mai calificaţi pe migranţi, o abordare care se numeşte "migraţie cu demnitate".