Primarul din Târgu Mureş, propunere şoc. Statul să decidă cine poate avea copii. "Ţiganii sunt o problemă serioasă a României"

Dorin Florea
Dorin Florea (Facebook)

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, ar dori ca statul să aibă un rol decizional în ceea ce priveşte aducerea copiilor pe lume. Mai exact, în contextul dezbaterilor aprinse pe tema dublării alocaţiilor pentru copii, Florea susţine că statul ar trebui să introducă un set de criterii care trebuie îndeplinite de către orice cuplu care vrea să aibă copii.

Astfel, cuplurile ar trebui să facă dovada că au un loc de muncă stabil, o locuinţă, o situaţie financiară decentă, că au o vârstă adecvată şi un nivel de educaţie minim stabilit prin lege. În caz contrar, n-ar trebui să li se permită să aibă prunci.

Florea mai susţine că dacă un cuplu care nu îndeplineşte criteriile stabilite face totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat care "să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare".

Redăm postarea lui Florea

„ADUCEREA PE LUME A UNUI COPIL AR TREBUI SA FIE O MARE RESPONSABILITATE INTR-UN STAT CIVILIZAT

Lipsa dezbaterilor publice şi a discuţiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern şi alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate.

Aşa se întâmplă şi în cazul legislaţiei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. De mai bine de şase ani, am atras atenţia asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează.

Reiau acest subiect şi propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri:

- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;
- situaţie financiară acceptabilă;
- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;
- vârsta minimă la care un adult să devină părinte etc.

În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus.

Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc.

Sunt absolut convins că după o dezbatere serioasă privind această temă şi conştientizarea celor ce primesc alocaţia ca sursă de venit, s-ar relansa şi programul de contracepţie.

Cu toate eforturile Primăriei Târgu Mureş pentru a integra din punct de vedere social aceste persoane, din păcate nu s-a reuşit decât în mică măsură. Iar asta din mai multe cauze, dar cele mai importante sunt cele arătate mai sus.", a declarat Florea.

Contactat de hotnews.ro, Dorin Florea a declarat că propunerea sa nu este „radicală deloc” şi că este una despre care a mai vorbit şi în trecut.

Edilul a mai opinat că „statul încurajează nemunca” şi că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocaţie”. Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea romă, susţinând că, dacă se vor impune astfel de condiţii, „o să intre frica în ei” şi n-or să facă copii doar pentru bani.

„Eu am (la Tg. Mureş-n.r.) cel mai mare număr de ţigani din ţară (...) Ţiganii sunt o problemă serioasă a României şi ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el, precizând că „dacă văd trei copii la cerşit, în reţele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat şi să las pe seama Justiţiei”.

Primarul a mai susţinut că în cazurile în care condiţiile nu s-ar respecta, copiii ar fi luaţi în grija statului şi ar fi educaţi, operaţiune care ar putea fi de succes pentru „că nu se deosebesc cu nimic de ceilalţi”.

Întrebat dacă propunerea sa nu va fi calificată drept una nazistă, Dorin Florea a răspuns: „Mă doare în fund de mediocritatea abjectă a celor care spun asta”.