Primarul din Năvodari nu este de acord să preia acţiuni ale Admin. Porturilor Constanţa
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei (PSD), nu este de acord cu forma în care a fost propus proiectul de lege privind trecerea CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa la autorităţile locale, afirmând că refuză să preia, cu titlu gratuit, acţiuni ale CNAPMC dacă legea va fi adoptată.
Matei a declarat că ideea de a trece acţiunile în administrarea consiliilor locale a fost a sa, dar nu în forma în care este înaintat proiectul de lege.
„A fost o solicitare de-a mea în sensul acesta, făcută chiar înainte de alegerile locale, dar ideea era ca fiecare localitate să administreze portul din raza sa de competenţă şi nicidecum aşa cum este înaintat proiectul de lege în forma depusă“, a declarat Matei.
Acesta consideră o lipsă totală de respect şi colegialitate faptul că proiectul a fost depus fără a se discuta în prealabil cu primarii.
„Dacă legea va fi adoptată în forma propusă, voi refuza în numele oraşului Năvodari aceasta «bomboană otravită» de a prelua un pachet nesemnificativ de 3% din acţiunile portului“, a subliniat edilul şef din Năvodari.
„Noi nu emitem nici o pretenţie la Portul Constanţa şi pretindem că nici municipiul Constanţa să nu emită pretenţii asupra Portului Midia. Vrem ca fiecare port să treacă în administrarea fiecărei localităţi separat: portul Midia la oraşul Năvodari, portul Constanţa la municipiul Constanţa, portul Agigea la comuna Agigea şi portul Mangalia la municipiul Mangalia, cu cei 20% ce revin Fondului Proprietatea, cu cei 5% pe care statul român s-a oferit sa îi vândă pe bursă şi suntem de acord ca 15% sa revină Judeţului Constanţa. În felul acesta aducem mediul concurenţial la aproape toate activităţile portuare şi, în funcţie de muncă şi priceperea noastră, vom atrage investitori, vom dezvolta noi activităţi portuare, vom dezvolta mult mai bine fiecare localitate în parte“, a precizat primarul.
Mai mulţi parlamentari PSD de Constanţa au anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că au depus, vineri, un proiect de lege privind trecerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa la autorităţile locale. Iniţiativa este semnată de Alexandru Mazăre, Eduard Martin, Manulea Mitrea şi Nicolae Moga.
"Legea pe care o depunem spre adoptarea Parlamentului României are un text relativ simplu. Se spune că se transferă acţiuni de la Ministerul Transporturilor către unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi către Consiliul Local Constanţa – 31% din acţiunile deţinute de Ministerul Transporturilor, către Consiliul Judeţean Constanţa - un număr de 15%, către Consiliul Local Agigea – 4%, către Consiliul Local Năvodari – 3%, către Consiliul Local Mangalia – 2%. Structura finală a acţionariatului CNAPMC va fi următoarea: 51% din acţiuni vor fi deţinute de către Consiliul Local Constanţa, 15% de Consiliul Judeţean Constanţa, 4% de Agigea, 3% de Năvodari, 2% de Mangalia,”, a spus deputatul Eduard Martin.
Acesta a precizat că restul acţiunilor CNAPMC vor rămâne la Fondul Proprietatea (20% din acţiuni) şi la Ministerul Transporturilor (5%), pentru că o lege din 2005 prevede obligativitatea reţinerii acestor acţiuni în portofoliul ministerului pentru o eventuală listare pe bursă. Profitul obţinut de CNAPMC va fi împărţit proporţional între acţionari. CL Constanţa va obţine între 5 şi 6 milioane de euro anual, dacă se ia în calcul profitul pe anul 2011 al CNAPMC, de circa 10 milioane euro.
În prezent, Consiliul Local Constanţa deţine 20% din acţiuni, din 2008, după o lege iniţiată tot de parlamentarii PSD.
Alexandru Mazăre a declarat că legea propusă acum va avea, probabil, acelaşi parcurs ca acum patru ani. ”Mă aştept să aibă acelaşi parcurs la legea din 2008, respectiv să întrunească majoritate. Sunt convins că după alegeri, cu un guvern US şi cu o majoritate USL, va întruni această majoritate. Va veni apoi la semnare la preşedintele Traian Băsescu, inevitabil va respinge proiectul de lege pe aceleaşi argumente ca în 2008, apoi la reexaminarea legii vom întruni iarăşi majoritate în parlament, iar proiectul legislativ va deveni lege. Procesul legislativ poate dura între nouă luni şi un an. Este o decizie politică pe care premierul Ponta şi guvernul USL şi-o asumă”, a explicat acesta.
Deputaţii PSD au studiat exemplele europene în ceea ce priveşte administrarea porturilor. Iniţiatorii spun că porturi precum Anvers, Hamburg şi Lisabona aparţin în totalitate administraţiei locale, în timp ce Rotterdam aparţine 70% municipalităţii şi 30% statului olandez.