Primarul Boc acuză: Guvernul Ponta ne-a impus majorarea taxelor şi impozitelor locale
alte articole
Guvernul Ponta că le-a impus şi "le-a băgat pe gât" autorităţilor locale clujene majorarea taxelor locale pentru 2012 cu 16%, a declarat joi primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, precizând totodată că, dacă nu ar fi mărit impozitele, ar fi răspuns penal.
După şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale, Emil Boc a declarat că oficialii locali au votat anterior de două ori menţinerea taxelor locale la nivelul anului 2013.
"Noi, în Consiliul Local Cluj-Napoca, am votat de două ori menţinerea taxelor şi impozitelor locale pe acest an la nivelul anului 2012, iar Guvernul Ponta a emis trei acte normative pe această temă, obligând prin ultima ordonanţă primăriile cu datorii să majoreze taxele şi impozitele locale. Ce a impus Guvernul Ponta să majorăm am majorat, nu am avut ce face, pentru că altfel răspundeam în faţa legii penale.
Guvernul Ponta ne-a impus şi ne-a băgat pe gât majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută pe clădiri şi terenuri. Este o ipocrizie din partea consilierilor locali ai USL care s-au abţinut de la vot, fiind prinşi cu mâţa în sac", a declarat Emil Boc.
Edilul a mai precizat că, începând de marţea viitoarea, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot plăti taxele şi impozitele locale majorate cu 16%, iar cei care au plătit deja sumele iniţiale şi vor achita diferenţa până la adat de 30 septembrie vor beneficia de o reducere de 10%.
Consiliul Local Cluj-Napoca, plângere la Avocatului Poporului
Majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor pentru clădiri şi terenuri, pentru persoane fizice şi juridice, a fost aprobată joi de Consiliul Local Cluj-Napoca, însă forul administrativ se va adresa Avocatului Poporului, pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) în privinţa ordonanţei Guvernului privind majorarea taxelor unde sunt datorii.
În şedinţa de joi a Consiliului Local, Emil Boc a subliniat faptul că Primăria a înregistrat anul trecut un excedent bugetar, însă acum este nevoită să majoreze taxele locale din cauza datoriilor înregistrate de asociaţiile de proprietari la firmele care execută lucrări de reabilitare a blocurilor.
Pe de altă parte, consilierul local Ovidiu Turdean (PDL) a precizat - în cadrul dezbaterilor pe acest subiect, care au durat circa o oră - că la mijloc este vorba despre o "inginerie financiară guvernamentală”.
Consilierul local Adrian Popa (PDL) a propus apoi elaborarea de către Consiliul Local Cluj-Napoca a unei petiţii către Avocatul Poporului, pentru a sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei nr. 8 din 23 ianuarie 2013, precum şi a faptului că aceasta se aplică retroactiv.
Ordonanţa se aplică retroactiv, în mod ilegal
În aceeaşi şedinţă, consilierul local Claudia Anastase (PSD) a susţinut că Guvernul Ponta nu a greşit şi că Ordonanţa nr. 8 nu are aplicabilitate retroactivă.
La finalul şedinţei, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, cu 14 voturi provenite de la consilierii PDL şi UDMR, majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013 cu 16% pentru clădiri şi terenuri.
Consiliul Local Cluj-Napoca a votat totodată, tot cu 14 voturi din partea consilierilor PDL şi UDMR, elaborarea unei petiţii adresate Avocatului Poporului, pentru a sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei nr. 8 din 23 ianuarie 2013.
Foarte puţine primării nu au datorii
Guvernul a emis o hotărâre în decembrie 2012, conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
Pentru a calma spiritele şi în urmă mai multor proteste, premierul Victor Ponta a declarat atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
To în ianuarie, Guvernul a adoptat apoi o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.
Guvernul a emis la scurt timp însă o altă OUG care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte. Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este foarte mic la nivel naţional.