Primarul Boc acuză: Guvernul Ponta ne-a impus majorarea taxelor şi impozitelor locale

Guvernul Ponta că le-a impus şi "le-a băgat pe gât" autorităţilor locale clujene majorarea taxelor locale pentru 2012 cu 16%, a declarat joi primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, precizând totodată că, dacă nu ar fi mărit impozitele, ar fi răspuns penal.
Emil Boc, Primar Municipiul Cluj Napoca (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
01.02.2013

Guvernul Ponta că le-a impus şi "le-a băgat pe gât" autorităţilor locale clujene majorarea taxelor locale pentru 2012 cu 16%, a declarat joi primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, precizând totodată că, dacă nu ar fi mărit impozitele, ar fi răspuns penal.

După şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale, Emil Boc a declarat că oficialii locali au votat anterior de două ori menţinerea taxelor locale la nivelul anului 2013.

"Noi, în Consiliul Local Cluj-Napoca, am votat de două ori menţinerea taxelor şi impozitelor locale pe acest an la nivelul anului 2012, iar Guvernul Ponta a emis trei acte normative pe această temă, obligând prin ultima ordonanţă primăriile cu datorii să majoreze taxele şi impozitele locale. Ce a impus Guvernul Ponta să majorăm am majorat, nu am avut ce face, pentru că altfel răspundeam în faţa legii penale.

Guvernul Ponta ne-a impus şi ne-a băgat pe gât majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută pe clădiri şi terenuri. Este o ipocrizie din partea consilierilor locali ai USL care s-au abţinut de la vot, fiind prinşi cu mâţa în sac", a declarat Emil Boc.

Edilul a mai precizat că, începând de marţea viitoarea, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot plăti taxele şi impozitele locale majorate cu 16%, iar cei care au plătit deja sumele iniţiale şi vor achita diferenţa până la adat de 30 septembrie vor beneficia de o reducere de 10%.

Consiliul Local Cluj-Napoca, plângere la Avocatului Poporului

Majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor pentru clădiri şi terenuri, pentru persoane fizice şi juridice, a fost aprobată joi de Consiliul Local Cluj-Napoca, însă forul administrativ se va adresa Avocatului Poporului, pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) în privinţa ordonanţei Guvernului privind majorarea taxelor unde sunt datorii.

În şedinţa de joi a Consiliului Local, Emil Boc a subliniat faptul că Primăria a înregistrat anul trecut un excedent bugetar, însă acum este nevoită să majoreze taxele locale din cauza datoriilor înregistrate de asociaţiile de proprietari la firmele care execută lucrări de reabilitare a blocurilor.

Pe de altă parte, consilierul local Ovidiu Turdean (PDL) a precizat - în cadrul dezbaterilor pe acest subiect, care au durat circa o oră - că la mijloc este vorba despre o "inginerie financiară guvernamentală”.

Consilierul local Adrian Popa (PDL) a propus apoi elaborarea de către Consiliul Local Cluj-Napoca a unei petiţii către Avocatul Poporului, pentru a sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei nr. 8 din 23 ianuarie 2013, precum şi a faptului că aceasta se aplică retroactiv.

Ordonanţa se aplică retroactiv, în mod ilegal

În aceeaşi şedinţă, consilierul local Claudia Anastase (PSD) a susţinut că Guvernul Ponta nu a greşit şi că Ordonanţa nr. 8 nu are aplicabilitate retroactivă.

La finalul şedinţei, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, cu 14 voturi provenite de la consilierii PDL şi UDMR, majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013 cu 16% pentru clădiri şi terenuri.

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat totodată, tot cu 14 voturi din partea consilierilor PDL şi UDMR, elaborarea unei petiţii adresate Avocatului Poporului, pentru a sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei nr. 8 din 23 ianuarie 2013.

Foarte puţine primării nu au datorii

Guvernul a emis o hotărâre în decembrie 2012, conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

Pentru a calma spiritele şi în urmă mai multor proteste, premierul Victor Ponta a declarat atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

To în ianuarie, Guvernul a adoptat apoi o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

Guvernul a emis la scurt timp însă o altă OUG care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte. Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este foarte mic la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor