Primăria lui Boc, "călcată" de DNA. Procurorii iau contractele de dezinsecţie la bani mărunţi
alte articole
UPDATE: Pe lângă percheziţia de la Cluj, DNA efectuează alte 32 de percheziţii în mai multe judeţe. Acţiunile, vizând suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, au ca obiect ridicarea de documente în legătură cu mai multe contracte de dezinsecţie, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Contractele ar fi fost încheiate în perioada 2013-2015 între administraţiile locale şi societatea Coral Impex SRL, conform aceloraşi surse.
Comentând acest val de percheziţii ce a atins şi primăria sa, Emil Boc, a declarat că procurorii au solicitat documente legate de contractul municipalităţii cu SC Coral Impex, existând suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale. Emil Boc a precizat că nu a avut, până acum, sesizări privind posibile probleme cu respectivul contract, potrivit Mediafax.
"E vorba de HCL din 2006, de o hotărâre de prelungire a contractului cu Coral Impex din 2010, de dosare care vizează plăţile dispuse, recepţia zilnică a lucrărilor, înscrisuri privind zonele care fac obiectul activităţilor de dezinsecţie şi deratizare şi contracte de sponsorizare încheiate între Coral şi Primărie. Se precizează în document că sunt suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale. Asta este ceea ce am primit, asta am dat mai departe", a declaat Boc.
Primarul Clujului a mai precizat că documentul a fost încheiat în anul 2006 şi prelungit în 2010 iar "prelungirea a fost legală, prin Consiliul Local, cu toate procedurile aferente".
"Nu am avut niciun fel de sesizare de probleme pe parcursul anilor că acel contract ar fi avut vreo problema. Nu stiu la ce fel de suspiciuni se referă cei de la DNA, dar acestea există şi se cercetează", a declarat Boc.
***
Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Cluj, au descins miercuri dimineaţă, la Primăria Cluj-Napoca, la Direcţia Tehnică, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, procurorii anticorupţie au solicitat copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi SC Coral Impex, firmă care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că un procuror din cadrul DNA Cluj a depus o cerere prin care solicită să i se pună la dispoziţie copii după hotărâri de Consiliu Local, contracte de prestări servicii, contracte de sponsorizare încheiate între municipalitate şi firma antemeţionată.
Potrivit publicaţiei actualdecluj.ro, Coral Impex este cea mai longevivă firmă „abonată” la banii primăriei pe partea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a domeniului public, încasând, în 9 ani, peste 15 milioane de euro de la bugetul local. Politicienii clujeni au contestat pomparea banului public către societate, mai ales că din iulie 2011, sumele se plătesc pe prelungire de contract fără licitaţie.
"Conform sursei citate, în 2006, primăria a concesionat societăţii Coral Impex prin licitaţie serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro pe an, pe o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma sa expire în 2011, însă administraţia locală în mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupţie, s-a grăbit să-l prelungească în 2010 cu încă 7,7 ani cu o motivaţie de domeniul fantasticului, după cum atrăgea atenţia opoziţia din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Şi anume că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.", scrie sursa citată.
Firma Coral Impex este deţinută, conform datelor de la Registrul Comerţului, în proporţie de 100% de către Badea Alexandru, arată abnews.ro