Primăria Capitalei va lansa în 2013 un concurs pentru reamenajarea zonei dintre Universitate şi Romană

Bulevardul Magheru din Capitală
Bulevardul Magheru din Capitală (Epoch Times România)

La începutul anului viitor Primăria Capitalei va lansa un concurs pentru reamenajarea zonelor dintre Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, care include reabilitarea trotuarelor, colectarea şi lărgirea lor şi înlocuirea asfaltului cu piatră cubică şi granit, şi a stâlpilor de iluminat, cât şi iluminat artistic pentru zonele pietonale şi mobilier urban modern, informează B365.ro.

Temele de proiectare vor fi realizate de Primăria Municipiului Bucureşti în acest an, dar concursul va avea loc de abia la în 2013. Proiectul include cinci zone Teatrul Naţional, Intercontinental, Universitate şi Facultatea de Arhitectură inclusiv parcarea subterană de la Edgar Quinet, un proiect aflat pe hârtie de mai bine de doi ani.

"Se va propune reamenajarea pieţei, reabilitarea fântânii din faţa Universităţii de Arhitectură, reconsiderarea rampei parcajului de la Intercontinental, extinderea parcării existente sau construirea unei noi parcări, pentru care există deja un proiect”, a declarat arhitectul-şef al Capitalei Gheorghe Pătraşcu.

În concurs, ar putea fi inclus şi proiectul parcării subterane de la Edgar Quinet, care ar putea fi construită sub fântâna arteziană de la Facultatea de Arhitecturii. Parcarea include 380 de locuri şi va fi pe trei nivele, termenul de execuţiei fiind estimat la o perioadă de 12-18, costul întregului proiect ridicându-se la 13.4 milioane euro.

"Parcarea Edgar Quinet se face în parteneriat public-privat, noi punem terenul, ei pun banii de investiţie, operează parcarea pe un număr de ani, iar noi primim o redevenţă. Deocamdată nu a fost stabilită redevenţa. Cam la toate parcările pe care le vom realiza în parteneriat public-privat tariful mediu se va învârti în jurul a 0,38 de euro pe oră. El va fi diferenţiat în funcţie de zi, dacă e lucrătoare sau e weekend, între zi şi noapte, între abonament şi utilizare ocazională", declara, la începutul anului 2011, Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei.

Mobilier urban şi instalaţii de iluminat arhitectural şi în zona Teatrului Naţional

În concursul de arhitectură a cărui lansare este estimată la începutul anului viitor intră şi zonele din faţa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) de lângă spitalul Colţea.

"Piaţa Universităţii va fi dotată cu mobilier urban, monumentele şi obiectele de cultură vor fi scoase în evidenţă prin instalaţii de iluminat arhitectural şi vor fi amenajate zone de relaxare. Vom studia şi Parcul Colţea să vedem ce lucrări ar fi necesare", a afirmat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Totodată, Primăria ar vrea să îndepărteze îndepărtarea cadrului de la monumentul “Caragialiana” şi amplasarea unui monument în faţa Facutăţii de Arhitectură

Trotuare cu piatră cubică şi granit pe Bulevardul Magheru

Pentru că Sorin Oprescu a renunţat la proiectul iniţia demolării fântânii arteziene de la Universitate şi înlocuirii acesteia cu una modernă, “săltătoare”, din cauza protestelor societăţii civile şi lipsei avizului de la Ministerul Culturii, Primăria Capitalei se va ocupa de între timp de reabilitarea bulevardului Magheru.

Astfel, având în vedere faptul că primăria are aprobare de la Ministerul Culturii pentru a interveni în cinci zone cuprinse în Romană şi Piaţa Universităţii, în perioada imediat următoare se va reamenaja zona pietonală de pe Bulevardul Magheru.

"Vor fi refăcute trotuarele cu piatră cubică şi granit, iar acolo unde se va putea vor fi corectate, lărgite. Va fi asigurat un iluminat artistic, mai potrivit pentru zonele pietonale, iar în etapa a doua vor fi schimbaţi şi stâlpii de iluminat", a explicat arhitectul-şef al Capitalei.

Proiectul include şi reparaţii ale sistemului rutier, cât şi amenajarea peisagistică a unor zone de relaxare, precum Piaţa Romană - zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între str. Batistei şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2), zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între aleea de acces de pe Bd. Carol I şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2), Bd. Nicolae Bălcescu, între strada Edgar Quinet şi str. I Câmpineanu, breteaua adiacentă b-dului Nicolae Bălcescu (între str. I.D Dobrescu şi str. I. Câmpineanu), breteaua adiacentă b-dului N. Bălcescu (bloc Eva şi vizavi de hotel Ambasador).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne