Prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu

Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu ar urma să fie depusă, marţi, de USL, la numai doua luni de la învestirea Cabinetului, moţiunea fiind axată pe situaţia UMF Târgu Mureş. Depunerea moţiunii poate fi şi prima acţiune parlamentară a opoziţiei în sesiune legislativă, ce a început la 1 februarie, dată de la care parlamentarii USL se află în grevă parlamentară.
Fostul premier român, Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
17.04.2012

Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu ar urma să fie depusă, marţi, de USL, la numai doua luni de la învestirea Cabinetului, moţiunea fiind axată pe situaţia UMF Târgu Mureş. Depunerea moţiunii poate fi şi prima acţiune parlamentară a opoziţiei în sesiunea legislativă, ce a început la 1 februarie, dată de la care parlamentarii USL se află în grevă parlamentară.

La începutul lunii aprilie, USL a anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, pe 17 aprilie. Temele enunţate pentru moţiunea de cenzură erau: înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, precum şi "cedarea în faţa intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse" şi "cedarea în faţa dorinţei baronilor care încă au rămas la PDL", referitor la Hotărârea de Guvern prin care se acordă bani primăriilor.

Ponta a anunţat, că pe 17 aprilie, el şi Crin Antonescu se vor întâlni cu grupurile lor parlamentare din Senat, pentru a constata şi în mod oficial "reluarea majorităţii" în această Senat, iar miercuri se vor întâlni cu grupurile de la Camera Deputaţilor.

"În urma acestor consultări depunem moţiunea de cenzură şi, cel mai probabil, conform termenelor constituţionale, în săptămâna 23-28 aprilie vom vota moţiunea de cenzură", a afirmat Ponta.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile favorabile ale majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică a 231 de parlamentari, având în vedere că în prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.

Opoziţia cumulează în cele două Camere 212 parlamentari: 66 de senatori şi 146 de deputaţi.

Coaliţia guvernamentală, formată din PDL, UDMR, UNPR şi deputaţii minorităţilor naţionale, are în total 237 de parlamentari: 66 de senatori şi 171 de deputaţi.

Există şi parlamentari independenţi, dar chiar dacă aceştia ar vota în favoarea moţiunii de cenzură, opoziţia nu ar putea să adune voturile necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

"Nu ştiu când se va depune moţiunea de cenzură, nu ştiu ce va conţine. Dacă va face referire şi la UMF Târgu Mureş sigur că deputaţii şi senatorii UDMR vor fi în sală şi nu vor vota, dacă nu va face referire la UMF tot vor fi sală şi nu vor vota. (...) Nu am emoţii cum vor vota colegii noştri, am emoţii cum vor vota alţii. Noi am făcut un obicei când au fost depuse moţiuni împotriva guvernului din care noi am făcut parte, am luat o decizie potrivit căreia vom fi în sală şi asigurăm cvorumul, vom participa la dezbateri şi vom spune ce avem de spus, dar nu vom ieşi la vot. Nu noi trebuie să asigurăm majoritatea şi să demonstrăm că vrem să schimbăm Guvernul, ci colegii care iniţiază moţiunea de cenzură", a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă la Cluj.

Kelemen Hunor a apreciat că o moţiunea de cenzură pe tema înfiinţării unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş este "absurdă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor