Prim-ministrul turc recunoaşte suferinţele trăite de cetăţeni otomani în ultimii ani ai Imperiului şi cheamă la empatie şi toleranţă

Este incontestabil că ultimii ani ai Imperiului Otoman au fost o perioadă dificilă, plină de suferinţă pentru turci, kurzi, arabi, armeni şi alte milioane de cetăţeni otomani, indiferent de religia sau originea lor etnică.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2014

Este incontestabil că ultimii ani ai Imperiului Otoman au fost o perioadă dificilă, plină de suferinţă pentru turci, kurzi, arabi, armeni şi alte milioane de cetăţeni otomani, indiferent de religia sau originea lor etnică. Orice abordare conştiincioasă, corectă şi umanistă a acestor aspecte necesită o înţelegere a tuturor suferinţelor îndurate în această perioadă, fără discriminare cu privire la religie sau etnie, arată prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, în mesajul său cu ocazia comemorării evenimentelor din 24 aprilie 1915, dat publicităţii de Ambasada Turciei la Bucureşti.

Este o datorie umanitară recunoaşterea faptului că armenii îşi amintesc suferinţa trăită în această perioadă, la fel ca orice alt cetăţean al Imperiului Otoman. Exprimarea de opinii şi gânduri diferite, în mod liber, cu privire la evenimentele din 1915 este condiţia unei perspective pluraliste, ca şi unei culturi a democraţiei şi modernităţii.

Unii ar putea percepe acest climat de libertate în Turcia ca o oportunitate de a face afirmaţii acuzatoare, ofensive şi chiar provocatoare. Chiar şi aşa, afirmă oficialul turc, dacă acest lucru ne va permite să înţelegem mai bine problemele istorice cu aspecte juridice şi să transformăm din nou resentimentele în prietenie, este firesc să avem discursuri diferite cu empatie şi toleranţă şi să aşteptăm o atitudine similară din toate părţile.

Cu toate acestea, Erdogan consideră inacceptabilă folosirea evenimentelor din 1915 ca scuză pentru ostilitate împotriva Turciei şi transformarea acestei probleme într-o chestiune de conflict politic.

Milioane de oameni de toate religiile şi etniile şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial. Evenimentele trăite, care au avut consecinţe inumane - cum ar fi relocarea - în timpul Primului Război Mondial nu ar trebui să-i împiedice pe turci şi armeni să dezvolte empatie şi atitudini reciproc umane, consideră şeful guvernului turc.

În lumea de astăzi, a extrage duşmănia din istorie şi crearea de noi antagonisme nu este nici acceptabil, nici util pentru construirea unui viitor comun.

Premierul turc menţionează în mesajul său dorinţa Turciei privind crearea unei comisii mixte de istorici - turci, armeni şi internaţionali - pentru a studia evenimentele din 1915 într-o manieră ştiinţifică şi pentru o înţelegere corectă a istoriei. De asemenea, a subliniat el, Turcia a deschis arhivele pentru toţi cercetătorii şi sute de mii de documente sunt puse la dispoziţia istoricilor.

Sperăm şi credem că popoarele cu o geografie veche şi unică, care împărtăşesc obiceiuri şi maniere similare, vor fi în măsură să vorbească unele cu altele despre trecut, cu maturitate, şi să-şi exprime compasiunea, împreună, pentru pierderile lor, într-un mod decent. Şi cu această speranţă şi credinţă, dorim ca armenii care şi-au pierdut viaţa în circumstanţele de la începutul secolului al XX-lea să se odihnească în pace şi transmitem condoleanţele noastre nepoţilor lor. Indiferent de originile lor etnice sau religioase, îi omagiem, cu compasiune şi respect, pe toţi cetăţenii otomani care şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă şi în condiţii similare, mai afirmă premierul tuc în încheierea mesajului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor