Guvernul nu va mai discuta cu Artur Mas atât timp cât nu suspendă referendumul din Catalonia
alte articole
Tulburările armate împing Ucraina către un conflict civil, Mariano Rajoy şi Artur Mas nu au reuşit să se întâlnească la Barcelona, Jean-Claude Juncker susţine că împărtăşeşte viziunea uniunii spaniolilor şi că UE nu ar accepta o Catalonie independentă, economia creşte cu un ritm mai susţinut, Portugalia îşi aminteşte de revoluţia garoafelor, iar reducerile efectuate în sistemul judiciar spaniol scad numărul plângerilor depuse, scriu vineri cele mai importante cotidiene spaniole.
Confruntările armate împing Ucraina către un conflict civil, pe măsură ce sporesc violenţele între forţele de la Kiev şi cele proruse, iar Rusia contribuie la escaladarea tensiunilor cu manevre la frontieră, anunţă cotidianul El Pais. Acesta descrie cum civili înarmaţi cu bâte au intrat în sediul guvernului local din Mariupol, iar la prefectura din Doneţk, deja ocupată, există 'rezerve' de cocktail-uri Molotov.
Cotidianul El Mundo consemnează întâlnirea nereuşită care a avut loc la Barcelona între premierul Mariano Rajoy şi şeful guvernului regional catalan, Artur Mas. Rajoy l-a evitat pe Mas la un eveniment de afaceri, iar guvernul a dat de înţeles că nu va mai discuta în niciun fel cu şeful guvernului regional catalan până ce acesta nu va suspenda la referendumul ilegal, precizează cotidianul spaniol.
'Împărtăşesc viziunea spaniolilor, nu este momentul diviziunilor', a declarat candidatul dreptei europene, Jean-Claude Juncker, pentru cotidianul ABC. El a atras de asemenea atenţia şi asupra faptului că UE 'nu ar accepta o Catalonie independentă' şi a spus în plus că, fără moneda unică europeană, 'azi ne-am găsi fără îndoială într-un război deschis, un stat împotriva celuilalt'. Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a mai arătat şi că sistemul financiar spaniol a fost salvat în interesul tuturor spaniolilor, şi nu al bancherilor, iar la nivel european, statele care sunt guvernate de Partidul Popular European au rezultate mai bune, chiar dacă 'nu sunt încă suficiente pentru a crea locurile de muncă necesare'.
Economia Spaniei creşte cu cel mai susţinut ritm de la ieşirea din recesiune. PIB-ul ţării a crescut cu 0,5% după doi ani de cifre negative, iar consumul se alătură exporturilor, ca factor pozitiv, relatează cotidianul La Vanguardia, pe baza celor mai recente date macroeconomice furnizate de Banca Spaniei.
Cotidianul La Razon scrie atât despre faptul că justiţia îi absolvă de vină pe şapte din zeci acuzaţi de tulburarea liniştii publice, iar noua lege a siguranţei cetăţenilor optează pentru impunerea de sancţiuni administrative, în vreme ce pedepsele cu închisoarea sunt cele date în ţări precum SUA, Franţa, Germania sau Portugalia - cât şi despre faptul că Mas cheltuie un milion de euro ca să apară în presa străină. Guvernul regional catalan a semnat un contract cu lobby-ul Independent Diplocat, cu pretextul de a spori exporturile, mai scrie cotidianul spaniol.
Cotidianul catalan El Periodico consemnează consecinţele reducerilor bugetare din justiţie şi se întreabă dacă este cu adevărat toată lumea egală în faţa acesteia. Noile taxe judecătoreşti reduc cu până la 21% numărul plângerilor depuse, remarcă publicaţia citată. Aceasta aminteşte vineri şi de o nostalgie revoluţionară: Portugalia sărbătoreşte 40 de ani de la aşa numita revoluţie a garoafelor, care a dat jos dictatura. În prezent, criza şi planul de intervenţie financiară europeană aruncă ţara în disperare, consideră El Periodico.