'Prietenii coeziunii' versus 'Prietenii cheltuielilor mai bune': Grupuri de lobby pro şi contra cheltuieli UE (FT)

Şaisprezece state membre ale UE şi-au intensificat activitatea de lobby împotriva unei campanii a Marii Britanii de îngheţare a cheltuielilor UE, avertizând că acest lucru ar putea afecta perspectivele de creştere a blocului şi deteriora capacitatea acestuia de a ieşi din criza economică.
Epoch Times România
14.11.2012

Şaisprezece state membre ale UE şi-au intensificat activitatea de lobby împotriva unei campanii a Marii Britanii de îngheţare a cheltuielilor UE, avertizând că acest lucru ar putea afecta perspectivele de creştere a blocului şi deteriora capacitatea acestuia de a ieşi din criza economică. ''Prietenii coeziunii'' se confruntă însă cu un grup la fel de determinat de state membre, ''Prietenii cheltuielilor mai bune'', care împărtăşesc dorinţa Marii Britanii de a strânge baierele pungii UE. Confruntarea dintre cele două grupuri dezvăluie o falie profundă între membrii UE, în contextul în care negocierile privind bugetul au ajuns într-o etapă crucială, comentează Financial Times (FT).

Autointitulându-se ''Prietenii coeziunii'', 14 şefi de guvern din ţări din Europa Centrală şi de Est membre ale UE, precum şi din Europa de Sud, au pus în scenă un spectacol de unitate publică marţi, la Bruxelles, punând la cale o strategie şi întâlnindu-se cu aliaţi din Parlamentul European, scrie cotidianul menţionat.

Vizita lor a avut loc înaintea unui summit special privind bugetul, de săptămâna viitoare, unde cele 27 de state membre ale blocului vor încerca să ajungă la un acord privind cheltuieli de aproximativ 1.000 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

'Suntem cu toţii aici pentru că am înţeles că politica de coeziune este egală cu creşterea economică şi crearea de locuri de muncă', a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk. Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a adăugat că este 'fără precedent' să ai atât de mulţi premieri din UE reuniţi pentru a se pregăti pentru un summit.

Oficialii avertizează că un eşec în a conveni asupra bugetului săptămâna viitoare ar putea otrăvi atmosfera la summitul vital din decembrie, dedicat zonei euro, şi amâna orice acord privind bugetul pentru luni de zile. Acest lucru, la rândul său, ar putea arunca în incertitudine miliarde de euro din cheltuielile pentru dezvoltare.

În joc sunt banii destinaţi dezvoltării, cunoscuţi sub numele de 'fonduri de coeziune' - manifestarea solidarităţii UE între membrii mai bogaţi şi cei mai săraci.

Fondurile de coeziune reprezintă a doua parte cea mai amplă a bugetului după cheltuielile din agricultură - finanţând infrastructura şi alte proiecte pentru a reduce decalajul dintre regiunile UE mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate.

Summitul de săptămâna viitoare este despre 'asigurarea că avem un acord care face încă posibil pentru noi să recuperăm terenul, cu ajutorul fondurilor UE', a declarat Igor Sencar, secretar de stat în Ministerul de Externe al Sloveniei, care s-a deplasat la Londra săptămâna trecută, pentru a face lobby pe lângă guvernul britanic.

Odată sinonime cu sudul Italiei şi Spania, fondurile de coeziune se îndreaptă acum covârşitor spre noile state membre din Europa Centrală şi de Est. Au finanţat asfaltarea de autostrăzi în ţări cum ar fi Polonia, dar se consideră că au fost irosite sau folosite incorect în ţări ca Grecia şi România, relevă FT.

Fondurile nete ale UE de 68 de miliarde de euro alocate Poloniei în bugetul pe 2007-2013 au ajutat la transformarea infrastructurii şi la a face din ea ţara membră a UE cu cea mai mare creştere, cu începere din 2008.

''Beneficiem de fonduri ale UE, acesta este Planul nostru Marshall', a declarat pentru FT Radoslaw Sikorski, ministrul de externe al Poloniei. 'Dar credem că va fi ultima [perioadă bugetară] în care vom fi beneficiari neţi. După aceea, vom fi bucuroşi să contribuim la ridicarea ţărilor care sunt chiar mai sărace decât noi', a precizat el.

În timp ce ''Prietenii cheltuielilor mai bune'' au doar şapte membri, ei se bucură de o pârghie considerabilă, deoarece toţi sunt contribuabili neţi la bugetul UE. Ei au, de asemenea, mai puţin de pierdut dacă summitul se încheie fără un acord, relevă FT.

Potrivit ziarului britanic, orice întârziere ar putea face ravagii privind programele de coeziune, care necesită luni de lucrări pregătitoare. Neconvenirea unui acord ar putea însemna pur şi simplu ca programele să se îndrepte spre o stopare, sau banii să se oprească la sfârşitul lui 2013 - când actualul buget pe termen lung se încheie - pentru că nu ar exista nicio bază juridică, afirmă diplomaţi ai UE.

''Prietenii coeziunii'' încearcă să păstreze cât mai mult posibil dintr-o propunere a Comisiei Europene de 376 miliarde de euro pentru fondurile de coeziune, dintr-un proiect de buget pe şapte ani în valoare totală de 1.033 miliarde de euro. Ciprul, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a eliminat suma de 12,5 miliarde de euro din aceste fonduri, în propriul său proiect de buget, săptămâna trecută. Un proiect actualizat, care va fi pus în circulaţie joi, este aşteptat să dezvăluie reduceri suplimentare.

Johannes Hahn, care în calitate de comisar european pentru dezvoltare regională supervizează politica de coeziune, a recunoscut că bugetul său este pasibil de reduceri - în special deoarece Franţa şi alţi membri bogaţi sunt mai legaţi de plăţile agricole.

'În trecut, fondurile [de coeziune] au fost acordate statelor membre fără nici o condiţie majoră', a declarat Hahn. 'Nimeni nu întrebat cu adevărat: 'Cum sunt folosite?' '', a adăugat el.

Hahn a propus reforme care necesită ca destinatarii să îndeplinească diferite cerinţe înainte de a primi fondurile. El doreşte, de asemenea, ca Bruxellesul să obţină mai multă supraveghere asupra proiectelor de coeziune. În cazuri extreme, el vrea 'consecinţe' pentru regiunile care folosesc incorect fondurile.

''Prietenii coeziunii'' spun că banii sunt o investiţie, nu un ajutor, şi au elaborat statistici pentru a arăta cum cea mai mare parte a banilor curge înapoi - la contractori din Austria, Germania şi alţi contribuabili neţi.

Dar unii avertizează că grupul de coeziune s-ar putea diviza, în contextul în care complexitatea procesului bugetar îi va lăsa pe unii mult mai expuşi riscului în urma reducerilor, decât alţii.

'Pană acum totul a fost foarte frumos, pentru că era în interesul oamenilor să rămână uniţi', a afirmat un diplomat din domeniul coeziunii. 'Dar pe măsură ce se apropie summitul, oamenii pot începe să-şi vadă de propriul interes', a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor