Previziunile de creştere economică în zona euro, reduse din cauza incertitudinii politice şi a Brexitului

(Captură Foto)
Andrei Popescu
07.03.2019

Previziunile de creştere economică au fost reduse la nivel global, înfăţişând o perspectivă sumbră pentru câteva ţări din Europa, potrivit unui raport publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Euronews.

Cauzele principale ale noilor proiecţii despre Europa includ incertitudinile politice continue, problemele comerciale nerezolvate, perspectivele de investiţii şi iminenta plecare a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pentru zona euro ca întreg a fost prevăzută iniţial o creştere de 1,8% pentru anul 2019, însă a fost redusă acum la doar 1%.

Previziunea pentru Germania a fost redusă cu aproape 1%, iar Italia a fost cel mai puternic lovită, după ce previziunea de creştere economică de 0,8% a fost redusă la o contracţie de -0,2%.

Reducerea proiecţiilor pentru Germania şi Italia reprezintă o reflectare a “expunerilor ridicate la încetinirea comerţului internaţional comparativ cu Franţa”, potrivit raportului OCDE.

În luna ianuarie, Italia a raportat de asemenea că a intrat în recesiune în 2018.

Previziunile OCDE pentru Marea Britanie, care au fost reduse cu 0,6%, s-au bazat pe retragere liniştită din UE.

Totuşi, raportul OCDE a avertizat că un Brexit fără acord şi dezordonat ar conduce la creşterea substanţială a costurilor economiilor europene şi ar contribui la o perspectivă economică semnificativ mai slabă.

Grupul cu sediul în Paris a mai avertizat că un “şoc major” provocat de un Brexit fără acord ar putea împinge Marea Britanie într-o “probabilă recesiune pe termen scurt”, care va avea un efect secundar asupra comerţului global, dar în special al comerţului cu partenerii apropiaţi, precum Irlanda, Olanda sau Danemarca, care vor rămâne “relativ expuşi”.

În acelaşi raport au fost menţionaţi, de asemenea, factorii temporari care afectează Europa, precum subminarea industriei auto din cauza discuţiilor comerciale dintre UE şi SUA sau testele pentru emisii la automobile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor