Preţul gazelor naturale creşte în toată lumea

(Getty Images)

Preţurile gazelor naturale cresc în SUA şi Europa. Unele dintre aceste preţuri sunt la un nivel record. Impactul în Europa este mult mai semnificativ, pentru că există o criză de aprovizionare.

Să începem în SUA, unde contractele future pentru gaze naturale au marcat maxime ale ultimilor şapte ani în ciuda faptului că noile modele climatice prognozează că vremea caldă va persista până la sfârşitul lunii. O circumstanţă agravantă o constituie îngrijorările continue privind aprovizionarea din Golful Mexic, după ce uraganul Ida a întrerupt producţia offshore.

Preţurile la gaz pentru livrarea din octombrie au crescut cu un uimitor 8%, până la 4,92 USD unităţi termice britanice (MMBtu), cea mai mare din 26 februarie 2014.

Până în prezent, preţurile gazelor naturale au crescut cu 85% faţă de „producţia relativ scăzută care încă nu şi-a revenit complet după o pandemie urmată de recesiune", a declarat Dan Molinski, de la WSJ.

În partea cealaltă a Atlanticului, o furtună se desfăşoară în Europa, cu un şoc din partea Rusiei privind aprovizionare cu gaze naturale, agravată de lipsa alternativelor de alimentare cu energie pentru a satisface cererea.

În ceea ce priveşte criza aprovizionării, Rusia a redus aprovizionarea cu 50%, marcând o relaxare de către Kremlin, prin limitarea livrărilor de gaze către continent.