Preţul gazelor naturale creşte în toată lumea

(Getty Images)

Preţurile gazelor naturale cresc în SUA şi Europa. Unele dintre aceste preţuri sunt la un nivel record. Impactul în Europa este mult mai semnificativ, pentru că există o criză de aprovizionare.

Să începem în SUA, unde contractele future pentru gaze naturale au marcat maxime ale ultimilor şapte ani în ciuda faptului că noile modele climatice prognozează că vremea caldă va persista până la sfârşitul lunii. O circumstanţă agravantă o constituie îngrijorările continue privind aprovizionarea din Golful Mexic, după ce uraganul Ida a întrerupt producţia offshore.

Preţurile la gaz pentru livrarea din octombrie au crescut cu un uimitor 8%, până la 4,92 USD unităţi termice britanice (MMBtu), cea mai mare din 26 februarie 2014.

Până în prezent, preţurile gazelor naturale au crescut cu 85% faţă de „producţia relativ scăzută care încă nu şi-a revenit complet după o pandemie urmată de recesiune", a declarat Dan Molinski, de la WSJ.

În partea cealaltă a Atlanticului, o furtună se desfăşoară în Europa, cu un şoc din partea Rusiei privind aprovizionare cu gaze naturale, agravată de lipsa alternativelor de alimentare cu energie pentru a satisface cererea.

În ceea ce priveşte criza aprovizionării, Rusia a redus aprovizionarea cu 50%, marcând o relaxare de către Kremlin, prin limitarea livrărilor de gaze către continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie