Presentiment. Xi Jinping avertizează asupra “pericolelor grave” privind guvernarea partidului comunist
alte articole
Încă de pe vremea fostului lider chinez Deng Xiaoping, Partidul Comunist Chinez a menţinut o autoritate absolută asupra populaţiei chineze de aproximativ 1,4 miliarde printr-un contract social explicit: Partidul va produce un miracol economic care va ridica sute de milioane de oameni în clasa de mijloc însă, în schimb, poporul chinez va accepta limitările impuse de Partid asupra libertăţilor politice, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Dar în timp ce creşterea economică a Chinei se află în cel mai slab ritm din ultimele 3 decenii, iar companiile din sectorul privat se confruntă cu un nivel fără precedent de restricţionare a creditelor, preşedintele Xi Jinping trebuie să găsească o soluţie pentru a stabiliza economia ţării în contextul războiului comercial cu SUA, cu scopul de a-şi asigura legitimitatea în ochii publicului.
Şi cel mai recent indiciu că ar putea să aibă loc o altă suprimare a opozanţilo este faptul că Xi Jinping a convocat luni o întâlnire neaşteptată cu oficialii de top ai Partidului în Beijing şi a emis un avertisment în legătură cu necesitatea menţinerii “stabilităţii politice”. Demn de notat este momentul în care China a început să închidă persoane implicate în vânzarea în lipsă sau short selling (vânzarea unui instrument financiar fără a fi deţinut. - n.r). Bloomberg a descris remarcile ca fiind un “nou semnal că partidul de guvernământ este tot mai îngrijorat de implicaţiile sociale ale încetinirii creşterii economice”. Partidul Comunist, a declarat Xi Jinping, trebuie să îşi dubleze eforturile “pentru a preveni şi rezolva riscurile majore”, domeniile în care conducerea de partid şi-a exprimat îngrijorarea variind de la politică şi ideologie, până la economie, mediu şi situaţia externă.
“Partidul se confruntă cu teste complexe pe termen lung în ceea ce priveşte menţinerea unei guvernări îndelungate, reforma şi deschiderea, economia de piaţă şi mediul extern”, a susţinut Xi, potrivit agenţiei de ştiri de stat chineze Xinhua. “Partidul se confruntă cu pericole intense şi grave ca urmare a slăbirii spiritului, lipsei abilităţilor, distanţării de popor, a pasivităţii şi corupţiei. Aceasta este o apreciere generală bazată pe situaţia actuală”.
Xi a declarat că ţara va menţine operaţiunile economice “într-o zonă rezonabilă”. Deşi nu este prima dată când Xi a avertizat în privinţa riscurilor încetinirii creşterii economice, el a lansat un avertisment fără precedent privind pericolul “grav” ce îl reprezintă “guvernarea îndelungată” a Partidului Comunist. Deşi Xi a convocat ocazional Comitetul Central alcătuit din 200 de membri, această întâlnire a fost neobişnuită prin faptul că este pentru prima dată când a convocat o întâlnire cu oficiali de top ai Partidului fără să convoace întregul Comitet.
Un analist a precizat că liderul chinez a dorit să atragă atenţia asupra preponderenţei ameninţărilor interne şi externe la adresa stabilităţii Chinei.
“Xi vede tot mai multe semnale roşii, deoarece în multe domenii lucrurile funcţionează prost. El a dorit să atragă atenţia întregului sistem asupra acestui lucru”, a afirmat Ether Yin, partener la firma de consultanţă Trivium China din Beijing.
Recent, China a raportat cea mai lentă creştere a PIB-ului din ultimii 28 de ani şi remarcile preşedintelui chinez au coincis, de asemenea, cu publicarea unor date potrivit cărora creşterea economică din ultimul trimestru al anului trecut a încetinit la cea mai mică rată începând cu 2009.
Ţinând cont de cele două aniversări care se apropie în acest an – cea de-a 30-a aniversare a Masacrului din Tiananmen în luna iunie şi cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării ţării în luna octombrie – este tot mai probabil ca autorităţile comuniste să amplifice campania de suprimare a dizidenţilor.