Bashar al-Assad face o vizită neaşteptată în Rusia pentru a discuta cu Putin

Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.05.2018

În timpul convorbirilor cu omologul său sirian, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că succesele armatei siriene au creat condiţiile pentru “lansarea unui proces politic la o scară majoră”.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit joi în oraşul Soci, din Rusia, pentru a discuta despre probleme militare şi politice, precum şi despre legăturile economice dintre cele două ţări şi procesul de reconstrucţie în Siria.

“Odată cu lansarea procesului politic în cea mai activă fază, forţele armate străine se vor retrage de pe teritoriul sirian”, a declarat Putin, care anterior a mai anunţat retragerea armatei ruse din Siria, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Totuşi, liderul rus nu a specificat care sunt forţele străine care, în opinia lui, vor sau ar trebui să plece din ţara arabă.

“Următoarea sarcină, bineînţeles, este revenirea economică şi ajutoarele umanitare pentru cei aflaţi într-o situaţie dificilă”, a adăugat Putin, potrivit Deutsche Welle.

Rusia a intervenit în războiul sirian în septembrie 2015, întorcând balanţa în favoarea regimului preşedintelui sirian Assad. În ultimele luni, forţele regimului sirian, susţinute de forţe ruse, iraniene şi diverse miliţii, au recuperat câteva zone controlate de rebeli, inclusiv Ghouta Orientală în apropierea capitalei Damasc.

Lansarea procesului politic

Moscova a dominat traiectoria politică a războiului sirian de la intervenţia sa, cooperând cu Turcia, care susţine rebelii anti-Assad, şi cu Iran, un susţinător al lui Assad, în negocierile din Astana, care au urmărit să reducă luptele şi să se ajungă la o soluţie politică pentru acest război. Un alt demers politic paralel al ONU, care a avut loc la Geneva cu sprijinul SUA, este în mare parte depăşit, după eşecuri repetate de a pune capăt conflictului sirian.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că preşedintele Assad a decis să “trimită o delegaţie la ONU” pentru a discuta despre modificarea constituţiei Siriei.

Potrivit unei declaraţii publicate de Kremlin, Assad a precizat că Siria “deschide calea procesului politic început cu ceva timp în urmă”.

“Ştim că nu va fi uşor deoarece unele ţări nu doresc revenirea stabilităţii în Siria. Dar, împreună cu voi şi cu alţi parteneri şi prieteni, vom continua să realizăm un progres mare în procesul de pace”, a fost citat Assad în declaraţia Kremlinului.

“Mulţumită succeselor militare, reuşim să normalizăm situaţia din ţară, să deschidem drumul pentru reîntoarcerea acasă a multor compatrioţi ai noştri”, a adăugat liderul sirian.

Assad şi Putin s-au întâlnit ultima dată în decembrie 2017 la o bază aeriană rusească din Siria. De asemenea, preşedintele sirian a mai călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu şeful de la Kremlin în noiembrie 2017 şi octombrie 2015.

Întâlnirea de joi de la Soci dintre Assad şi Putin a avut loc cu o zi înainte ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să aibă convorbiri cu preşedintele Rusiei în aceeaşi staţiune de la Marea Neagră. Va fi prima întâlnire dintre cei doi lideri în acest an.

De asemenea, vizita lui Assad în Rusia are loc după ce, în 10 mai, Israelul a acuzat Iranul de lansarea mai multor rachete din Siria în regiunea Înălţimile Golan ocupată de israelieni, deşi Teheranul a afirmat că nu este vorba decât de “scuze inventate şi nefondate” pentru a lansa atacuri asupra teritoriului sirian.

Drept răspuns la presupusa agresiune cu rachete iraniene, Israelul a lansat cel mai puternic atac aerian în Siria de la începutul războiului civil în 2011, susţinând că a atacat aproape întreaga infrastructură militară iraniană în ţara arabă. Potrivit unor rapoarte, schimbul de rachete ar fi provocat moartea a 23 de luptători.

Israelul a avertizat că nu va permite Iranului să îşi creeze o prezenţă militară în apropierea frontierelor sale în Siria, unde consilieri militari şi soldaţi iranieni, precum şi membri ai unor miliţii şiite aliate, au jucat un rol important de susţinere a lui Assad în conflictul sirian încă din 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor