Preşedintele OAR: "Situaţia este extrem de gravă. Legile blochează consolidarea clădirilor"

Clubul Colectiv nu este nici pe departe un caz izolat, este de părere Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
Şerban Ţigănaş
Şerban Ţigănaş (desteptarea.ro)

În cadrul unui interviu acordat RFI România pe tema incendiului ce a îndoliat Capitala, arhitectul a declarat că numărul clădirilor cu bulină roşie din Capitală e mai mare decât cel de pe lista oficială iar blocajul legislativ împiedică utilizarea unor fonduri publice în consolidarea clădirilor.

O iniţiativă a arhitecţilor în acest sens a fost respinsă de Parlament, a precizat Ţigănaş, exprimându-şi speranţa că “pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regândite”.

"Situaţia este extrem de gravă, probabil extrem dificil de apreciat, pentru că ea nu este nici pe departe un caz izolat, această tragedie reprezentând de fapt un potenţial de dezastru care are dimensiuni nebănuite. Este vorba de o stare a lucrurilor în cultura construirii şi evident că ne pune pe gânduri şi trebuie intervenit de la nivelul conceptual până la cel operaţional, pe toate planurile", a declarat preşedintele OAR.

Întrebat ce paşi trebuie parcurşi de cineva care îşi doreşte să ridice o clădire în care să primească public, arhitectul a explicat că dacă în cazul construcţiilor noi există un proces destul de bine definit de proiectare, autorizare, avizare, în schimb, în ceea ce priveşte construcţiile existente este mai complicat, acestea fiind gândite pentru alte funcţionări.

"Situaţia de la clubul care a ars face parte din această categorie, iar aici nu se respectă legea masiv, pentru că de fapt orice schimbare de destinaţie cu aceeaşi funcţiune care se transformă, trebuie să treacă printr-un proces de autorizare de construire şi acest lucru nu se întâmplă masiv", a declarat Ţigănaş.

"În România există un soi de blocaj la nivel de lege care nu permite ca resurse financiare din bugetul public să fie folosite pentru a salva, consolida şi pune în siguranţă clădiri care se află în proprietate privată. Nu există o metodă prin care să se poată interveni, în regim de urgenţă, de interes public, pentru că multe construcţii sunt monumente istorice, clădiri de patrimoniu, indiferent de cine este proprietarul lor, sunt interes public pentru întreaga comunitate, poate întreaga ţară şi unele pentru patrimoniul universal", a mai precizat Ţigănaş.

Interviul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne