Controverse în jurul tragediei de la Colectiv. Cadre medicale, ameninţate de Sistem

Jurnalistul Alexandru Căutiş prezintă o informaţie controversată, "ceva ce nu aţi văzut (şi poate nu veţi vedea) la multe televiziuni".
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Asistenta de pe cea de a doua salvare, care a postat acel mesaj emoţionant, în care povestea ce iad a găsit la faţa locului şi cum au venit prea puţine ambulanţe, cum pacienţii sărutau ambulanţele şi implorau să-i ia de acolo, a fost ameninţată azi de cineva foarte mare, a scris duminică noapte, pe contul său de Facebook, jurnalistul Alexandru Căutiş.

"Am vorbit în seara aceasta cu ea, plângea la telefon şi mi-a spus acest amănunt greu. Era terifiată de faptul că poate fi ameninţată din cauză că a povestit cum a decurs salvarea, cu întârziere. Are sufletul încercat de grozăviile pe care le-a văzut, dar mai ales pentru că i se cere să ascundă adevărul. Momentan sunt singurul jurnalist cu care a vorbit. Vă rog, voi, jurnaliştii cinstiţi din ţara aceasta, vorbiţi cu această femeie.

Vă rog, voi, decidenţii cinstiţi din această ţară, nu ascundeţi adevărul. E păcat de bieţii tineri! Iar, voi, telespectatorilor, nu vă uitaţi la posturile TV unde Oprea, Piedone şi gaşca penalilor din UNPR sunt subtil absolviţi de vină! Minciuna televizată este complice la astfel de dezastre! Pe doamna asistentă o cheamă Violeta Maria Naca", scrie jurnalistul.

A doua zi, Alexandru Căutiş a dezvăluit că a asistat la o discuţie între doamna Grasu, şefa de la Ambulanţă, şi doamna asistentă Violeta Maria Naca.

"Dimineaţă (luni - n.r.) am primit un mesaj că vrea să vorbească cu mine şi d-aia am sunat-o pe dna Grasu. Fix când mi-a răspuns a sunat şi asistenta plângând, pe alt telefon. Am putut auzi discuţia, în sensul că auzeam ce spune doamna Grasu. Ideea este că sunt mai mulţi medici care vor să povestească despre faptul că a fost o intervenţie defectuoasă. Poate că sunt doar ieşiri emoţionale. Dar oamenii aceia trebuie să fie lăsaţi să vorbească.

Doamna Grasu, şefa de la Ambulanţă, i-a propus asistentei să vină la lucru, să facă cu toţii o şedinţă şi să "iasă pe grupuri" să povestească presei ce convin după şedinţă. Când am reluat discuţia cu doamna şefă i-am spus că ieşitul pe grupuri, de mânuţă, încolonat, nu este ok, dacă oamenii spun că au fost ameninţaţi să tacă. Lăsaţi-i să spună cine i-a ameninţat! Liber! Doamne ajută!", a precizat jurnalistul.

După ce a postat acest mesaj, Alexandru Căutiş a revenit cu un detaliu uluitor. "Vor să facă o comisie de disciplină pentru medicii şi asistentele care spun neregulile pe cazul de la Colectiv. De unde vine ordinul pentru comisia asta? Cine e nemernicul şi ce are de ascuns? Eu cred că-l ştiu. DEMISIA, criminalule!"

Întrebat despre cine e vorba, jurnalistul a replicat: "Doamna mi-a spus aseară plângând că este peste Arafat. Ea trebuie să dea detalii. Trebuie s-o spună doamna asistentă".

Jurnalistul Silviu Sergiu trage, la rândul său, un mare semnal de alarmă.

"Sistemul lucrează de zor să le pună pumnul în gură medicilor care îndrăznesc să devoaleze carenţele serviciului de urgenţă. Asistenta Violeta Maria Naca, medicul Humulescu de la Colţea (care a făcut un apel să iasă lumea în stradă) au fost ameninţaţi să tacă. El şi asistenta Naca trebuie să ne spună CINE i-a ameninţat.

Surse din sistemul sanitar mi-au spus că un medic de la Universitar care a povestit pe Facebook, într-o discuţie privată, despre neregulile din spitalul său, a fost chemat la raport şi i s-au arătat discuţiile de pe Facebook. Big Brother vrea să-i intimideze pe medici!", a scris luni, pe Facebook, Silviu Sergiu.

La ce oră au ajuns echipajele SMURD la locul tragediei? Cînd a fost făcut apelul la 112?

Şi jurnalistul Robert Turcescu ridică o serie de întrebări pe marginea acestui subiect, pe blogul lui personal. El a amintit de o discuţie care a avut loc la 23:32, între un realizator de la Digi24 şi Adrian Marin, de la ISU Bucureşti.

Realizator: Bună seara, ne puteţi spune ce s-a întâmplat?

Adrian Marin, ISU Bucureşti: În acest moment informaţiile sunt dramatice, mai multe persoane intoxicate, în stop cardio-respirator, sunt resuscitate de colegi din ambulanţele SMURD cât şi de asistenţi medicali de la echipajele SABIF. Incendiul s-a petrecut pe strada Tăbăcari la un club de noapte şi a fost anunţat prin număr unic de urgenţă ÎN URMĂ CU APROXIMATIV JUMĂTATE DE ORĂ…

Turcescu aminteşte că, la o zi distanţă, adică sâmbătă, secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Palatul Victoria că prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv din Bucureşti după 11 minute de la primul apel efectuat la numărul de urgenţă 112.

"Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului 11 minute", a declarat Arafat.

Jurnalistul arată că una dintre persoanele care a scăpat cu viaţă din clubul Colectiv, Andreea Sopa, a postat detalii extrem de interesante pe contul ei de Facebook despre felul în care (nu) s-au mişcat salvatorii coordonaţi de Arafat şi aflaţi în directa subordine a lui Oprea (sublinierile aparţin redacţiei):

"Scriu asta, pentru că cred că este important ca lumea să ştie adevărul (pe care posturile de ştiri îl prezintă un pic denaturat) şi mai sper că poate fi unul din lucrurile care pot fi îmbunătăţite pe viitor de dl. Arafat, de SMURD, de ISU, de 112, de firmele de securitate... Sunt unul dintre cei norocoşi că am reuşit să ies, când am reuşit să îmi recuperez respiraţia, după câteva minute şi am realizat amploarea dezastrului, mă întrebam ce să fac ca să ajut...o văzusem deja pe prietena mea că sună la 112 şi mă gândeam că echipajele vor ajunge în scurt timp... la televizor au spus că primul apel s-a efectuat la 10.32 şi sunt convinsă că foarte mulţi dintre cei de afară sunaseră deja.... la 10.41 nu venise încă nici un echipaj nici pompieri, nici smurd, nici ambulanţa şi am sunat şi eu la 112 gândindu-mă că poate în haosul creat nu a sunat nimeni (am ora apelului memorată de telefon)... doamna de la 112 mi-a spus să nu mă panichez, ca se cunoaşte problema şi au trimis "1 echipaj de poliţie"!!! STUPEFACTIE!!!!

Am început să îi explic că este o tragedie, un carnagiu, că umblă oameni arşi din cap până în picioare şi cer ajutor şi avem nevoie de multe echipaje, foarte multe... pompieri, descarcerări, ambulanţe... de-abia în acel moment mi s-a făcut legatura cu altcineva să explic exact de ce echipaje avem nevoie... DEJA TRECUSERĂ 10 MINUTE DE LA APELUL DECLARAT DE ARAFAT!!!) Imediat după a apărut prima maşină de poliţie... 2 oameni care s.au îngrozit de ce vedeau.... abia după alte 2-3 minute a venit prima salvare şi după alte câteva minute au apărut pompierii PE JOS fără echipamentul necesar pentru că nu ştiau pe unde să intre în incinta de la pionierul... şi ne întrebau dacă ştim cine ar putea avea cheia de la poartă!!!! ULUIRE!!! Mi-aduc aminte că le-am strigat să o spargă să o ia dracu de poartă! Până la urmă, după alte câteva minute au reuşit să aducă maşina în incintă...

PE SCURT DUPĂ cca 20 MINUTE ÎN INCINTĂ ERAU O MAŞINĂ DE POMPIERI SI 2 SALVARI şi s-au adus primele furtune şi au intrat primii pompieri!!! FOARTE MULT!!!!! a fost un incendiu care a mistuit totul într-un minut şi practic intervenţia de salvare s-a întâmplat la circa 20 minute.... probabil că dacă cei de la 112 ne-ar fi crezut la telefon că este un incendiu grav cu mulţi răniţi şi mulţi blocaţi în interior, şi ar fi trimis mai multe echipaje din prima, dacă pompierii ar fi ştiut pe unde să intre în incinta şi ar fi fost anunţaţi de dispecerat de gravitatea incendiului, mult mai multe vieţi ar fi putut fi salvate!!! fiecare secundă conta vineri seară şi din păcate 112 se pare că nu a înţeles asta de la primele apeluri!!! Sper ca pe viitor, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, a celor răniţi şi familiilor lor, ceva să se schimbe în intervenţia de urgenţă şi modalitatea în care apelurile de urgenţă sunt evaluate şi prioritizate!!!!", scrie Andreea Sopa.

Un alt martor la incident, un tânăr pe nume Adrian, întreabă pe contul său de Facebook: "De ce salvarea şi pompierii au ajuns după mai bine de 20 de minute? De ce prima maşină de pompieri a greşit strada? De ce la 112 nu am fost luaţi în serios când am sunat? De ce pompierii nu erau echipaţi şi s-au echipat acolo? De ce erau dezorientaţi şi nu ştiau ce sa facă?"

Punând cap la cap informaţiile precum şi alte declaraţii ale martorilor, Turcescu susţine că se conturează ipoteza uluitoare că apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 22.32, dar că primele echipaje capabile să ajute victimele au fost prezente la Colectiv abia după 25 de minute.

"Faptul că ni se ascunde ceva e întărit şi de discuţia pe care jurnalistul Alex Căutiş a avut-o cu una dintre asistentele implicate în operaţiunile de salvare. Femeia a avut curajul să acuze faptul că s-a intervenit cu întârziere la locul tragediei, dar a fost ameninţată! Cine minte? La ce ora au ajuns, de fapt, ambulanţele şi echipajele SMURD la locul tragediei? Când a fost făcut apelul la 112?", întreabă jurnalistul.

Pentru a afla mai multe amânunte despre modul în care au intervenit autorităţile în cazul incendiului de la clubul Colectiv vă recomandăm să citiţi Mărturie teribilă. Scrisoare deschisă către Raed Arafat şi Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne