Preşedintele Giorgio Napolitano în căutarea unui guvern imposibil (presa italiană)
alte articole
Într-o situaţie dificilă pentru viaţa politică a ţării, generată de rezultatul incert al alegerilor legislative din 24-25 februarie, vor continua joi consultările demarate de şeful statului italian, Giorgio Napolitano, în vederea formării unui nou guvern, preşedintele având în program întrevederi cu liderii principalelor formaţiuni politice - Mişcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo, coaliţia de centru-dreapta, al cărei lider este Silvio Berlusconi, şi coaliţia de centru-stânga, condusă de secretarul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani -, informează joi principalele publicaţii din Peninsulă.
'Bersani promite un executiv al schimbării', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că 'a sosit ziua lui Bersani', care se va întâlni joi seară, în jurul orei locale 18: 00, cu preşedintele Napolitano, în cadrul consultărilor deschise miercuri de şeful statului italian în vederea formării noului guvern.
Bersani va revendica rolul de prim-ministru şi va face propuneri concrete, deoarece este convins că nu există soluţii alternative. Coaliţia de centru-stânga nu va accepta o majoritate ca aceea care s-a format în ultima parte a celei de-a XVI-a legislaturi, când Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) şi Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) au susţinut împreună guvernul tehnocrat al lui Mario Monti. Nu este posibilă o astfel de majoritate, împreună cu Silvio Berlusconi, dacă acesta va rămâne protagonist şi lider al coaliţiei de centru-dreapta. Berlusconi a anunţat recent că va organiza sâmbăta viitoare, pe 23 martie, la Roma, o manifestaţie de protest împotriva impozitelor şi a magistraturii 'care îl persecută'. 'Este oare posibilă o alianţă cu cine manifestează împotriva magistraturii italiene? Despre ce vorbim?' a declarat miercuri Pier Luigi Bersani, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.
Pentru secretarul PD 'calea este una singură': un executiv împreună cu Mişcarea 5 Stele (M5S), a lui Beppe Grillo, cu Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), partid condus de Nichi Vendola, şi cu 'Alegere civică', formaţiunea de centru a lui Mario Monti. Şi, eventual, cu 'un mic ajutor' din partea Ligii Nordului (partid populist de dreapta), care 's-ar putea abţine în momentul în care noul parlament de la Roma va vota încrederea faţă de noul executiv'. Dar, pentru Bersani, 'este imposibilă o alianţă cu PdL, partidul fondat de Il Cavaliere', potrivit La Repubblica.
Acesta ar fi intenţiile cu care liderul PD se va prezenta joi seară la Palatul Quirinale de la Roma (sediul preşedinţiei Republicii): dialog cu Grillo, dialog cu Monti, un program format din opt puncte urgente, şi, mai ales, 'niciodată cu Berlusconi'. Acesta este programul lui Bersani şi nu există un 'Plan B', anunţă publicaţia amintită.
'Planul B al lui Napolitano', scrie La Stampa din Torino, care precizează că, 'dacă soluţia Bersani va da faliment', Napolitano se gândeşte la un plan alternativ pentru ca Italia să poată menţine toate angajamentele luate cu Uniunea Europeană (UE).
Ceea ce este sigur este că joi, la Palatul Quirinale de la Roma, va fi 'ziua decisivă pentru formarea noului guvern italian'. Napolitano este obişnuit cu greutăţile, a întâmpinat numeroase dificultăţi în cei şapte ani ai mandatului său (2006-2013), dar, de data aceasta, 'misiunea şefului statului italian apare aproape imposibilă'. Preşedintele Republicii, 'cu Constituţia italiană în mâna dreaptă şi cu rezultatele electorale în cealaltă mână, va şti să ia decizia cea mai potrivită, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii şapte ani', relevă principalul cotidian torinez.
'Planul B' al lui Napolitano se bazează pe posibilitatea unui 'guvern al preşedintelui', încredinţat unei personalităţi 'super partes', cu scopul de a aproba o nouă lege electorală, înainte ca Italia să se prezinte din nou la urne, potrivit publicaţiei La Stampa.
Ziua lui Napolitano 'va fi lungă şi dificilă'; la ora locală 9: 30 va primi delegaţia M5S, condusă de Beppe Grillo, care se întâlneşte pentru prima dată cu şeful statului, pe care în campania electorală l-a criticat cu asprime şi l-a poreclit 'Morfeu', zeul somnului şi al viselor. Va fi o întâlnire imprevizibilă, urmărită cu atenţie de mass-media din Italia, dar nu numai. Au sosit la Roma televiziuni din întreaga lume, inclusiv din Japonia, pentru a urmări aceste eveniment mediatic, de răsunet internaţional (un alt Conclav), pentru că Beppe Grillo este considerat 'pericolul public numărul unu pentru zona euro', comentează La Stampa.
După 'întrevederea istorică' cu actorul comic cel mai faimos din Italia, devenit politician populist, Napolitano se va întâlni cu delegaţia coaliţiei de centru-dreapta, formată din Poporul Libertăţii (PdL) şi Liga Nordului, delegaţie condusă de Silvio Berlusconi, apoi, în jurul prânzului, cu preşedintele emerit al Republicii, Carlo Azeglio Ciampi. Apoi Napolitano va lua 'o lungă pauză de reflecţie' înainte de a-l primi la Palatul Quirinale pe protagonistul acestor consultări, Pier Luigi Bersani, lider al coaliţiei de centru-stânga. Iar joi seară 'preşedintele va termina singur această partidă de şah' şi îşi va anunţa decizia, probabil în cursul zilei de vineri, 22 martie, potrivit cotidianului menţionat.
În situaţia 'bizară' în care alegerile generale nu au fost câştigate de nimeni, formându-se practic 'trei minorităţi care au obţinut circa 25% din voturi, M5S, coaliţia de centru-stânga şi coaliţia de centru-dreapta', şi în situaţia în care 'niciun partid nu acceptă alianţe', sarcina preşedintelui Napolitano va fi extrem de dificilă, considerând şi faptul că mandatul prezidenţial pe şapte ani al lui Napolitano va expira pe data de 15 mai, iar în ultimele şase luni ale mandatului său, potrivit Constituţiei italiene, şeful statului nu poate dizolva parlamentul. Napolitano ar putea opta pentru 'un guvern al preşedintelui', sau pentru un alt guvern tehnocrat, alegând o personalitate din afara partidelor, 'un nou Mario Monti', de exemplu Fabrizio Saccomanni, actualul director general al Băncii Italiei, un stimat economist. Dar şeful statului italian ar mai putea opta pentru un executiv condus de noul preşedinte al Senatului, Pietro Grasso (din Partidul Democrat), conchide publicaţia menţionată.