Preşedintele Giorgio Napolitano caută executiv pentru ca Italia să iasă din impas (presa italiană)
alte articole
Dificultăţile cu care se confruntă zilele acestea preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, în vederea formării unui nou guvern italian, în urma rezultatului 'incert şi haotic' al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Dificultăţile cu care se confruntă Napolitano în vederea formării noului guvern', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că preşedintele Republicii Italiene a început o serie de consultări informale în vederea formării noului guvern italian, într-o situaţie de mare incertitudine. Într-o notă difuzată marţi de preşedinţia Republicii, Napolitano a anunţat că noul Parlament va fi convocat pentru prima oară pe data de 15 martie.
Dificultăţile, în vederea formării noului guvern, sunt numeroase, deoarece pe data de 15 mai va expira mandatul pe şapte ani al şefului statului italian, iar Constituţia stabileşte convocarea parlamentarilor şi a delegaţilor regionali, pentru a alege un nou preşedinte, cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului prezidenţial. În teorie, noul Parlament italian s-ar putea afla în situaţia de a trebui să voteze un nou preşedinte al Republicii fără a fi votat încrederea pentru noul guvern, potrivit La Repubblica.
Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), a declarat marţi că 'refuză posibilitatea unui nou guvern tehnocrat' şi a propus, ca unică soluţie, un guvern al mişcării sale populiste, care a obţinut un mare succes la ultimele alegeri generale din 24-25 februarie, cu peste 25% dintre preferinţele de vot ale electoratului italian. Între timp, liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, care are majoritatea la Camera Deputaţilor dar nu şi la Senat, a convocat pentru miercuri o reuniune a formaţiunii sale politice, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), pentru a încerca să obţină aprobarea propunerii sale, aceea de a forma un guvern împreună cu M5S, care însă 'ar trebui să îşi asume responsabilitatea de a accepta să voteze un program propus de PD, în opt puncte principale', indică principalul cotidian roman.
O altă posibilitate ar fi aceea ca Napolitano să decidă să prelungească mandatul actualului guvern tehnocrat demisionar, condus de Mario Monti. Cu această ipoteză nu este însă de acord liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, care a anunţat că pe data de 8 martie se va întâlni cu Monti, la Roma, la sediul guvernului italian, Palatul Chigi. Mario Monti va avea de asemenea o întrevedere, pe 7 martie, cu liderul de stânga, Bersani. Premierul demisionar Monti l-a convocat la Palatul Chigi şi pe Beppe Grillo, pentru a încerca să stabilească cu acesta o strategie comună, înaintea Consiliului Uniunii Europene din 14 martie, anunţă publicaţia amintită.
Cu alte cuvinte, pentru a forma un nou guvern italian, este nevoie de o alianţă între două dintre cele trei coaliţii care au câştigat alegerile legislative, cea de stânga, cea de dreapta şi M5S, 'dar nimeni nu vrea să se alieze cu nimeni'. Prelungirea mandatului actualului guvern demisionar este dificilă, deoarece şeful executivului tehnocrat, Mario Monti, a pierdut alegerile, obţinând numai 10% din voturi. 'Ce va face Napolitano în această situaţie? Va decide în favoarea unui nou guvern tehnocrat? Şi cine va putea conduce acest nou executiv?', se întreabă publicaţia menţionată.
'Napolitano caută executiv pentru ca Italia să iasă din impas', scrie Corriere della Sera din Milano, care opinează că şeful statului italian ar putea lua în considerare ipoteza unui nou guvern tehnocrat, condus de actualul ministru de interne, doamna Anna Maria Cancellieri. Acest nou executiv tehnocrat ar trebui să aibă 'un scop precis şi limitat în timp', acela de a reforma legea electorală şi de a lua măsurile economice necesare pentru a opri turbulenţele pieţelor financiare internaţionale, înainte ca Italia să organizeze noi alegeri generale.
În timp ce 'totul este haotic şi în mişcare', Napolitano a început o serie de întâlniri instituţionale informale, cu scopul de a-i permite actualului premier demisionar Mario Monti să se prezinte la Bruxelles pe 14 martie, la Consiliul UE, cu o poziţie italiană 'coerentă şi demnă de încredere', pentru a le putea demonstra partenerilor europeni că Italia 'nu este o ţară bolnavă', conchide publicaţia menţionată.