Preşedintele CSM: Strategia Naţională Anticorupţie trebuie să plece de la educaţie. Nu există un cancer mai rău decât corupţia (Video)
alte articole
Ministerul Justiţiei a organizat marţi, 16 februarie, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, prin Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, prima rundă de discuţii pe tema Noii Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA).
Reuniunea, la care presa s-a remarcat prin absenţă, reprezintă o primă etapă a procesului de consultări şi dezbateri publice care urmează să fie organizate de către Ministerul Justiţiei în următoarele trei luni ale anului 2016.
Prezent la dezbateri, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a opinat că SNA nu trebuie să se rezume strict la Justiţie, ci să acopere sistemul în integralitatea sa.
"Simpla dorinţă de a lupta împotriva corupţiei nu este suficienta! Putem să avem măsuri punctuale de la care să aşteptăm foarte mult? Facem paşi mărunţi dar trebuie să lucrăm pe marile domenii. Şi fiindcă este asumată de guvern este foarte important că această strategie să aibă în vedere nu doar Justiţia, ci întreg sistemul, în integralitatea sa. Trebuie să vedem zona economică, administrativă, zona politică şi bineînţeles sistemul justiţiar.", a declarat Mircea Aron, preşedintele CSM.
În ceea ce ne priveşte pe noi, pe legile justiţiei am încercat să maturizăm sistemul şi sunt foarte convins că vom vedea rezultatele activităţii noastre în curând. Vrem să maturizăm sistemul, un sistem mai matur poate să aprecieze mai bine asupra valorilor. Căci, până la urmă, corupţia este ceea ce este împotriva valorilor. Nu există un cancer mai rău şi mai greu de tratat decât corupţia într-o societate, a remarcat Aron.
În opinia preşedintelui CSM, corupţia nu este apanajul singular al sistemului de Justiţiei ci trebui început cu educaţia.
"Când vorbim de corupţie, vorbim despre cultură. Problema corupţiei este una de cultură, trebuie să schimbăm educaţia", a opinat Aron, precizând că pregătirea celor ce intră în sistem, începând de la şcoală, este deficitară în materie de teorie a valorilor.
Pentru că strategia naţională anticorupţie este a Guvernului, care integrează celelalte instituţii, va trebui să plece de la educaţie, a declarat Aron, adăugând că "un sistem de educaţie care nu pune accent pe valori, este sortit eşecului."
Ce încearcă să facă CSM
"Eu spun aşa: în sistemul judiciar cadourile nu au ce să caute. Nici măcar un buchet de flori nu poate să primească magistratul.", a declarat Aron explicând că CSM încearcă să facă formare profesională, iar în acest moment se lucrează la un cod etic şi la o reţea de consilieri de integritate pe tot sistemul judiciar pentru a rezolva chestiunile care dau naştere germenilor care pot naşte infracţiuni, abatere deontologică etc., inclusiv primirea micilor cadouri.
Mircea Aron a declarat că, în acest proces, CSM s-a consultata şi cu specialişti din strainătate, în special cu Olanda, care sponsorizează un astfel de proiect.
"Noi avem o ecuaţie, în care sunt sistemul şi justiţiabilul. Câtă vreme în ecuaţia aceasta şi justiţiabilul nu va învăţa cum să se comporte, lucrurile nu vor arăta bine, a declarat Aron, reamintind că recent a dat un aviz pentru arestarea unui magistrat care stătea la masă cu inculpaţii sau cu complici ai inculpaţilor.
"Este nevoie să se creeze o cultură în ceea ce priveşte modul de abordare a raportării la lege şi la justiţie.", a adăugat preşedintele CSM.