Preşedintele CCIB: Salariaţii au decis să contribuie financiar la susţinerea activităţii Camerei

Epoch Times România
06.04.2012

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), susţine într-o scrisoare deschisă remisă joi seară că ideea de a sponsoriza instituţia a fost a salariaţilor, care "au hotărât să contribuie financiar la susţinerea activităţii Camerei", pe fondul crizei economice.

"În contextul dificil al crizei economice, activitatea Camerei bucureştene, ca şi a intregului sistem cameral, a avut de suferit, ceea ce a condus la deteriorarea situaţiei financiare a CCIB. Întrucât soluţia firească pentru ameliorarea acesteia era restructurarea activităţii, inclusiv prin disponibilizarea de personal, o parte dintre salariaţii CCIB şi-au exprimat disponibilitatea şi au hotărât să contribuie financiar la susţinerea activităţii Camerei", spune Dimitriu, care precizează că, în perioada octombrie 2010 - martie 2012, circa 80% din suma provenită din sponsorizări a fost folosită pentru salarii şi contribuţiile bugetare aferente, iar restul de 20%, pentru plata utilităţilor, a furnizorilor şi a altor servicii necesare activităţilor cu specific cameral.

Dimitriu mai spune că, atunci când a fost consultat de conducerea executivă a CCIB asupra oportunităţii iniţiativei salariaţilor, s-a solidarizat cu aceştia şi a contribuit financiar la buna desfăşurare a activităţii Camerei cu suma de 80.500 lei.

Sorin Dimitriu mai precizează că, pentru a se asigura de legalitatea sponsorizării, a solicitat punctul de vedere al directorului Direcţiei Juridice din cadrul CCIB, care l-a asigurat că demersul este legal şi i-a propus modelul de contract de sponsorizare. "Avocaţii consultaţi au confirmat legalitatea iniţiativei salariaţilor (...) Precizez, de asemenea, că timp de un an şi jumătate, cei mai mulţi salariaţi (48 persoane) au sponsorizat activitatea Camerei. Dintre acestea, doar opt – cinci persoane iniţial (în martie 2012), cărora li s-au adaugat încă trei (în aprilie 2012) – s-au constituit parte vătămată", mai spune Dimitriu în scrisoare.

Tribunalul Bucureşti a respins marţi ca nefondată cererea procurorilor DNA de arestare a preşedintelui CCIB, Sorin Dimitriu, a directorului general Gabriel-Dan Mihuţ şi a consilierei Gabriela Dumitru, şi a decis ca aceştia să fie cercetaţi în libertate.

În motivarea deciziei, instanţa arată că "examinarea actelor si lucrărilor de urmărire penală, consemnate şi materializate în cele 5 volume de urmărire penală, nu a relevat date pertinente şi concludente care să susţină învinuirile aduse celor trei inculpaţi în asemenea măsură încât luarea măsurii arestării preventive să apară ca fiind necesară".

În privinţa acuzaţiei de şantaj aduse celor trei, Tribunalul a reţinut, că singurele aspecte confirmate pana la acest moment procesual sunt cele privitoare la existenţa contractelor de sponsorizare, încheiate între unii dintre angajaţii CCIB, şi aceasta din urmă instituţie."Nu au fost relevate insă date suficiente din care să rezulte exercitarea vreuneia dintre acţiunile de presiune enumerate în art.194 alin.1 C.p, de către vreunul din inculpaţi în scopul încheierii acelor contracte sau derulării in continuarea a acestora", se arată în motivare.

De asemenea, spun magistraţii, "din convorbirile telefonice şi cele ambientale apreciate chiar de organul de urmărire penale ca fiind deosebit de relevante în susţinerea acuzelor, nu rezultă în niciun fel exercitarea de către inculpaţi a vreunui act care să poată fi încadrat în latura obiectivă a infracţiunii de şantaj".

Instanţa mai arată că "în lipsa decelării oricăror date care să confirme in mod rezonabil că încheierea contractelor de sponsorizare si derulare a acestora s-a făcut ca urmare a intervenţiilor celor trei inculpaţi, a ameninţării sau a constrângerii", situaţia creată între CCIB şi angajaţi poate fi rezolvată mai degrabă de o instanţa specializată în litigii de muncă şi nu de instanţa penală.

Preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a fost reţinut luni de procurorii anticorupţie, iar marţi a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DNA, Sorin Dimitriu este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Alături de Dimitriu au mai fost reţinuţi de procurorii DNA şi Gabriel-Dan Mihuţ, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, precum şi Gabriela Dumitriu, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2010 - martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin-Petre Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Gabriel-Dan Mihuţ, director general al CCIB şi Gabriela Dumitriu, consilier al preşedintelui CCIB, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat "contract de sponsorizare" cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani. Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 lei, potrivit DNA.

În cazul a trei dintre salariaţii care au solicitat plata integrală a drepturilor băneşti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de muncă, fără a invoca un motiv plauzibil, mai spun procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor