Noul dosar Hrebenciuc: Fostul şef SPP Dumitru Iliescu, adus cu mandat la DNA

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat de procurorii anticorupţie, urmează să fie adus miercuri seară la sediul central al DNA din Capitală, pentru a-i fi comunicate acuzaţiile din noul dosar penal care îl vizează pe liderul PSD, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Imediat ce s-a întors în ţară miercuri, Dumitru Iliescu a fost preluat la Arad, cu mandat de aducere, urmând a fi transportat cu escortă în Capitală, la sediul central al DNA.

Fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază a declarat, la începutul săptămânii, că a fost contactat, luni dimineaţă, de un subinspector din cadrul DNA, pentru a fi invitat la sediul instituţiei, însă i-a transmis acestuia că nu este în ţară şi că revine sâmbătă în România. Dumitru Iliescu a mai precizat atunci că i s-a comunicat faptul că este suspect într-un dosar penal.

Procurorii anticorupţie au făcut, luni, percheziţii la locuinţa acestuia, precum şi la alte adrese din Capitală, în dosarul în care pesedistul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru fapte de corupţie, una dintre acuzaţii fiind că ar fi apelat la fostul şef al SPP, pentru a afla dacă este interceptat de DNA.

Oamenii legii susţin că fostul şef SPP l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul unui angajat al DNA asupra căruia are influenţă, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, afirmă DNA.

Potrivit unor documente din dosar obţinute de publicaţia citată, anchetatorii redau discuţii interceptate dintre deputatul PSD şi Dumitru Iliescu. Fostul şef al SPP îi spunea lui Viorel Hrebenciuc despre angajatul DNA care a aflat că deputatul este interceptat, că "ştia şi de Ponta, şi de toţi", "ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi", "ştia de Băsescu, de 27 de milioane". Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la "sectorul de poliţie judiciară".

Reamintim că DNA a anunţat luni că Viorel Hrebenciuc este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, este urmărit penal pentru trafic de influenţă. O serie de interceptări DNA dezvăluie strânsa colaborare dintre liderii PSD, Victor Hrebenciuc şi Dan Şova. În timp ce Hrebenciuc îi promite lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, purtătorul de cuvânt al PSD vorbea despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea, lege de care ar fi beneficiat şi Hrebenciuc, implicat în mai multe dosare penale grele.

Din stenograme reiese că cei doi liderii PSD au convenit să-l determine pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să lanseze un proiect de lege menită să abroge art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind faptele liderilor de partid, sindicat sau patronat. Proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit (şi) pe Hrebenciuc, împiedicând tragerea acestuia la răspundere penală.

Potrivit DNA, intenţiile lui Hrebenciuc mai vizau şi graţierea deputatului PSD Miron Mitrea, care a fost condamnat pe 15 octombrie la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne