Pompeo avertizează Kremlinul cu privire la potenţiala misiune militară rusească în Venezuela
alte articole
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a atenţionat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trimiterea de către Moscova a personalului militar în Venezuela amplifică tensiunile din zonă şi a avertizat că Washingtonul “nu va sta cu mâinile în sân”, potrivit RFE/RL.
Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că Pompeo l-a sunat luni pe Lavrov şi i-a declarat că “SUA şi ţările din regiune nu vor rămâne nepăsătoare în timp ce Rusia amplifică tensiunile din Venezuela”.
Apelul lui Pompeo a avut loc după ce un oficial venezuelean a declarat că Rusia a trimis avioane în Caracas în weekendul trecut ca parte a unei cooperări militare în desfăşurare. Rusia îl susţine pe preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro.
“Introducerea în continuu a personalului militar rusesc în Venezuela pentru a susţine regimul nelegitim al lui Nicolas Maduro riscă să prelungească suferinţa poporului venezuelean, care îl susţine în mod covârşitor pe preşedintele interimar Juan Guaido”, a declarat Pompeo.
Între timp, Ministerul rus de Externe a precizat într-o declaraţie că, în timpul discuţiei sale telefonice cu Pompeo, Lavrov s-a plâns în legătură cu “încercările Washingtonului de a organiza o lovitură de stat în Venezuela”.
Ministerul rus a mai susţinut că o astfel de acţiune “reprezintă o încălcare a cartei ONU şi este o interferenţă nedisimulată în problemele interne ale unui stat suveran”.
SUA şi alte câteva zeci de ţări îl susţin pe liderul opoziţiei venezuelene Guaido, care a declarat că realegerea lui Maduro în 2018 a fost manipulată. Însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre şi promovând soluţionarea crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat cu privire la o intervenţie militară împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.
Statul socialist suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.