Presa sârbă: Avem statut, dar nu şi dată pentru negocieri
alte articole
Consiliul European a acordat joi statutul de ţară candidată Serbiei. În acest fel, liderii statelor Uniunii Europene au confirmat recomandarea Consiliului miniştrilor de externe, informează vineri publicaţia belgrădeană E-Novine. Decizia a venit după ce Belgrad a ajuns la un acord cu Pristina privind reprezentanţa regională a Kosovo, renunţând prin asta la interpretarea de până acum a Rezoluţiei 1244 a ONU şi recunoscând decizia Curţii Internaţionale de Justiţie referitoare la declaraţia pentru independenţă a Kosovo. Toate acestea nu au fost însă de ajuns ca Serbia să primească şi o dată pentru începerea negocierilor, comentează publicaţia.
Primul care a anunţat vestea bună pentru cetăţenii Serbiei a fost preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prin profilul său în Twitter. Potrivit agenţiilor de presă, dezbaterile nu au durat mult, întrucât a existat o unanimitate printre liderii statelor membre. Acest lucru a devenit posibil după ce, în cursul zilei de joi, Serbia şi România au semnat un protocol privind statutul minorităţilor, ceea ce a fost ultimul obstacol pentru acordarea statutului, scie E-Novine.
Agenţia îl citează pe Michael Davenport, ambasadorul britanic la Belgrad, care afirmă că stabilirea unei date pentru începerea negocierilor depinde de autorităţile sârbe. El subliniază că important este nu numai progresul în ceea ce priveşte Kosovo, ci şi progresele în reforma justiţiei.
Obţinerea statutului de ţară candidată deschide calea spre progresul şi prosperitatea economică a Serbiei, a declarat peşedintele ţării Boris Tadic, citat de cotidianul Blic. 'Cetăţenii din Serbia au fost nevoiţi să susţină greutatea reformelor efectuate pentru ca ţara noastră să se transforme într-o societate democratică, în care drepturile omului şi ale minorităţilor sunt respectate, iar valorile europene confirmate', a subliniat Tadic.
Tabloidul Kurir comentează că, prin opoziţia sa faţă de acordarea unui statul al Serbiei, România a provocat furia diplomaţilor germani la Bruxelles. Potrivit surselor noastre, adaugă tabloidul, reprezentanţii germani au fost foarte supăraţi de încercarea României de a bloca candidatura Serbiei la şedinţa Consiliului Afaceri Generale (GAG), care a avut loc la începutul săptămânii. Nemulţumirea nemţilor a fost provocată de faptul că, niciodată până acum, România nu a mai ridicat problema drepturilor minorităţii române în Serbia în cadrul Consiliului European, susţin sursele citate. Dimpotrivă, până acum România a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Serbiei, adaugă ele. Potrivit publicaţiei, opoziţia surprinzătoare a României a avut legătură cu faptul că Olanda a blocat aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen.