Serbia va primi vineri statutul de ţară candidată la UE
Serbia va primi vineri statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, după ce România a dat undă verde în urma semnării protocolului privind respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului, scrie Süddeutsche Zeitung.
"Consiliul European a acordat statutul de candidată Serbiei", potrivit unui proiect de declaraţie finală a Consiliului European, citat de publicaţia germană. Documentul nu conţine însă o dată precisă pentru începerea negocierilor.
După ce săptămâna trecută a încheiat un acord de cooperare regională cu Kosovo - una dintre cerinţele UE pentru demararea negocierilor de aderare -, Belgradul a avut parte de emoţii, după ce România a decis, la Consiliul Afaceri Generale de marţi, să ridice obiecţii şi să ceară garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului.
Ambasadorii României şi Serbiei la UE au semnat joi, la Bruxelles, protocolul privind protecţia minorităţilor, relatează RFI.
Textul a fost văzut şi de preşedintele Traian Băsescu, înainte de debutul summit-ului.
Protocolul ar putea fi anexat concluziilor summitului, ce vor fi date publicităţii vineri.
La concluziile Consiliului Afaceri Generale de marţi a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanta respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor, potrivit unui comunicat al MAE.
De asemenea, România a prezentat o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale, în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.
Comunitatea românească din Serbia numără în jur de 300.000-350.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa doar parohiile româneşti din Voivodina. Numiţi "vlahi", românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.