Preocupări pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din România
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a susţinut o conferinţă de presă, la care a participat şi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului, cu scopul de a informa în legătură cu acţiunile şi preocupările în ce priveşte mediul de afaceri din România.
Pe agenda CNIPMMR figurează subiecte de interes pentru mediul de afaceri.
Unul din obiective se referă la măsurile preconizate la nivel european pentru îmbunătăţirea accesului la servicii bancare, creşterea transparenţei şi comparabilitatea comisioanelor.
La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu funcţionalităţi de bază.
Măsurile conţinute în proiectul de directivă vizează trei domenii: transparenţa comisioanelor de plată, transferul conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi.
CNIPMMR susţine măsurile propuse la nivelul Uniunii Europene şi solicită extinderea lor pentru IMM-uri, vizând următoarele efecte:
- Creşterea accesului la finanţare şi la credite bancare pentru IMM-uri, care în prezent este deosebit de greoi şi costisitor.
- Comparabilitatea comisioanelor de plată, permiţând IMM-urilor să compare comisioanele aplicate conturilor de plăţi de către bănci şi alţi prestatori de servicii de plată din UE şi să îşi reducă costurile.
- Transferul conturilor de plăţi, prin stabilirea unei proceduri simple şi rapide pentru IMM-uri care doresc să îşi transfere contul de plăţi de la o bancă la alta sau de la un prestator de servicii de plată la altul.
- Accesul la conturi de plăţi, permiţând IMM-urilor din UE care doresc să deschidă un cont de plăţi, fără a avea sediul în ţara în care este situat furnizorul de servicii de plată, să poată face acest lucru. În plus, aceste dispoziţii vor permite tuturor IMM-urilor din UE să deschidă un cont de plăţi.
Un alt punct de pe agenda CNIPMMR priveşte Analizele de impact şi testul IMM – precondiţii de îmbunătăţire a mediului de afaceri. În acest sens, CNIPMMR a elaborat propuneri, dintre care menţionăm următoarele:
- Fiecare minister ar trebui să îşi constituie o echipă de specialişti care să realizeze analize de impact şi testul IMM-urilor pentru fiecare iniţiativă legislativă şi măsură adoptată.
- Constituirea la nivelul CES a unei echipe de specialişti pentru evaluare;
- Să se facă evaluări selective ale impactului la cele mai importante legi, la un an după implementare;
- Respectarea legii privind procedurile de elaborare ale acestora şi perioadele impuse de Codul fiscal pentru modificarea acestuia;
- Implicarea partenerilor sociali în aceste analize şi valorificarea propunerilor acestora.
CNIPMMR acordă o atenţie deosebită susţinerii tinerilor care doresc să muncească în agricultură prin punerea la dispoziţia lor a unui teren agricol de maxim 50 ha, aflat în proprietatea statului, pe o perioadă de 10 ani.
Prin această măsură ar putea creşte numărul de tineri care doresc să îşi înceapă sau să continue activitatea în agricultură, astfel regenerându-se populaţia ocupată în agricultură prin reîntinerirea fermierilor. În felul acesta s-ar putea obţine reducerea şomajului în spaţiul rural şi a migrării tinerilor din spaţiul rural spre cel urban.
O premieră la nivel naţional este organizarea la 27 iunie 2013, la Palatul Parlamentului, a Târgului furnizorilor mici şi mijlocii pentru industria petrolieră. CNIPMMR se va ocupa de organizarea târgului, şi va fi sponsorizat de OMV Petrom.
Epoch Times a fost partenerul media al evenimentului.