China: Fostul guvernator adjunct din Shandong judecat pentru luare de mită

Huang Sheng, fostul guvernator adjunct al provinciei Shandong, a fost chemat în justiţie la 8 aprilie pentru că a acceptat mită în valoare de peste 12,23 milioane de yuani (1,97 milioane de dolari) de la cel puţin 21 de companii şi persoane diferite, a raportat mass-media de stat.

Procesul are loc la Tribunalul Popular Intermediar din Nanjing, provincia Jiangsu. Potrivit unor zvonuri neconfirmate, Huang a deturnat milioane sau chiar miliarde de yuani şi a oferit case unui număr de 46 de amante. Cu toate acestea, niciuna din aceste afirmaţii nu au fost menţionate în procesul care a fost deschis pentru public şi la care au participat reporterii şi rude ale acestuia.

Mulţi cred că Huang a deturnat de fapt 300 de milioane de yuani (aproximativ 48,5 milioane de dolari), fapt ce i-a adus porecla de "Huang Yi San" sau "Huang 300 de milioane".

Conform rapoartelor, Huang a fost exclus din Partidul Comunist în iunie anul trecut, din cauza încălcărilor juridice şi disciplinare grave şi, de asemenea, a fost concediat din posturile sale. Mass-media de stat Cotidianul Poporului a raportat la acel moment că Huang este "corupt moral" şi a cauzat pierderi economice uriaşe.

Individul în vârstă de 59 de ani, a devenit membru al Partidului în 1975, apoi primar al oraşul Dezhou în 1996 şi guvernatorul adjunct al oraşului Shandong în 2007, când a condus departamentul de cultură şi turism. Acesta ar fi abuzat de puterea sa şi a vândut poziţii guvernamentale, a dărâmat locuinţe pentru alte proiecte şi a făcut favoruri altor oficiali.

Procurorul a întocmit o listă cu 12 persoane din întreprinderi din Dezhou care l-au mituit pe Huang. Între 1998 şi 2011, el a primit reduceri de impozit şi taxe de utilizare a terenurilor, aprobări pentru credite guvernamentale, promoţii de afaceri de la oficiali, precum şi aprobări pentru proiecte de construcţii, parţial prin intermediul soţiei sale, fiului şi fratelui său mai mic.

Potrivit Ştirilor de Seară din Changsha, atunci când Huang a fost primar, a stabilit valorile mitei la 500.000 de yuani (aproximativ 81.000 de dolari) pentru un secretar judeţean, aproape 200.000 de yuani (32.000 de dolari) pentru un şef de birou şi cel mai mic preţ a fost de 50.000 de yuani (aproximativ 8.100 de dolari) pentru un şef adjunct de oraş.

Blogerii chinezi au părut dezamăgiţi de această veste, potrivit comentariilor postate pe microblogul Sina, probabil deoarece cazul său a fost tratat de mass-media de stat, mai degrabă decât să fie expus de un membru al publicului.

Unii s-au grăbit să sublinieze rangul mic al lui Huang în cadrul Partidului, iar suma de bani implicată este de asemenea mică în comparaţie cu alte scandaluri de corupţie.

"Un secretar judeţean valorează 500.000 de yuani şi un şef adjunct de oraş 50.000 de yuani? Nivelul de trai din Shandong nu este aşa de mare", a scris un bloger.

Un altul a adăugat: "Persoana care a vândut posturi a fost demisă, dar cei care au cumpărat poziţii de la el, cum ar fi Yang Jun, Sun Huabin şi Wang Qi stau încă în picioare. Aceasta este o dovadă concretă a corupţiei oficialităţilor!"

Un al treilea a remarcat: "Huang este modelul oficialilor corupţi, el are tot ceea ce i se cere unui oficial corupt".

Rezultatul procesului va fi anunţat la o dată ulterioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe