Tipărirea de bani pune în pericol economia Chinei

Sediul central al Băncii Populare din China, banca centrală chineză, în Beijing, la 7 august 2011. Operaţiunile de tipărire de bani ale băncii îngrijorează experţii din domeniul economiei. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Gao Zitan
17.04.2013

Banca centrală a Chinei - Banca Populară Chineză - a îngreunat economia naţiunii prin tipărirea masivă de bani, fapt ce conduce către o criză economică, avertizează economiştii.

Experţii susţin că mărirea rezervei monetare pune în pericol investiţiile sănătoase şi este rădăcina problemei inflaţiei în ţară şi a preţurilor exorbitante ale locuinţelor.

Cronicarul Yu Fenghui a precizat odată că în cazul în care viteza de expansiune totală a rezervei monetare este sincronizată cu schimbările din economia reală (păstrând raportul dintre rezerva monetară totală şi PIB la aproximativ 1,5), atunci rezerva monetară totală echivalentă cu 12 trilioane de dolari ar fi fost suficientă în China. Cu toate acestea, rezerva monetară este acum mult dincolo de această cifră. Cea mai mare victimă a tipăririi excesive de bani este consumatorul casnic, a declarat Yu.

Până la sfârşitul anului 2012, măsura M2 a masei monetare a Chinei a fost de 15,7 trilioane de dolari, cea mai mare din lume, urmată de cea a Statelor Unite ale Americii, cu un M2 de 10,4 trilioane. Fondurile M2 includ banii cash, conturile curente şi depozitele de economii.

Creşterea monetară M2 a Chinei a alarmat mulţi economişti. La 11 aprilie, Banca Populară a Chinei, a anunţat că la sfârşitul lunii martie, a ajuns la 103,6 trilioane de yuani (16,7 trilioane de dolari), cu 15,7% mai mare decât valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut. M2 a Chinei a fost de aproximativ 2,1 trilioane în 2000, crescând la 2,6 trilioane la începutul anului 2002. În prezent, rezerva a depăşit 16,7 trilioane, ceea ce reprezintă de şase ori valoarea de acum 10 ani.

Wu Fan, un comentator independent din domeniul problemelor contemporane chineze, este de părere că această creştere se datorează deciziilor luate pentru a sprijini conducerea Partidului Comunist şi este legată de actualul model de dezvoltare economică a Chinei.

"În ultimii 30 de ani, China a depins în mare parte de investiţii şi de exporturi pentru a stimula creşterea economică", a declarat Wu. "În primii 15 ani, investiţia a dus la obţinerea de profit. În următorii 15 ani, rata de utilizare a capitalului social a fost prea mică, astfel încât fondurile fie au fost pierdute prin corupţie, fie în diferite creşteri de costuri. Profitul din rata de investiţii este atât de scăzut acum, că dintr-o investiţie de doi dolari se recuperează doar un dolar".

Wu a continuat: "Cu toate acestea, aceşti bani nu vor genera niciun profit real, astfel încât anul viitor va fi nevoie de mai mulţi bani pentru investiţii. Cu o rată de utilizare care se micşorează anual, singurul rezultat posibil va fi o criză mai mare în viitor".

Wu consideră că tipărirea excesivă de bani poate reduce datoria publică, dar este de fapt un impozit masiv şi va duce în mod inevitabil la creşterea preţurile bunurilor mai repede decât salariile. "În prezent, cifrele oficiale ale Chinei privind inflaţia şi PIB-ul nu sunt de încredere", a remarcat acesta.

La începutul acestui an, oficialii chinezi de rang înalt au discutat despre transformare economică de mai multe ori şi au recunoscut că altfel economia se va confrunta cu o criză.

Cu toate acestea, potrivit opiniilor lui Wu, grupurile de interese din Partidul Comunist deţin controlul pârghiilor financiare din China şi nu au obiceiul de a renunţa la aceste beneficii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor