Premiile EFA : "The Great Beauty", cel mai bun film la Gala de la Berlin

Filmul de lungmetraj "The Great Beauty/ La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino, a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei Europene de Film Europene, care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.
Gala  Academiei Europene de Film de la BERLIN, 7  decembrie 2013: (Clemens Bilan / Getty Images)
Flori Mladin
08.12.2013

Filmul de lungmetraj "The Great Beauty/ La Grande Bellezza" al lui Paolo Sorrentino a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei Europene de Film, care s-a desfăşurat sâmbătă seară la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film a fost cucerit de regizorul Paolo Sorrentino, acesta fiindu-i înmânat de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Filmul "The Great Beauty" a câştigat patru premii la ediţia din acest an a galei EFA, pentru "cel mai bun regizor european" (Paolo Sorrentino), "cel mai bun actor european" (Toni Servillo) şi "cel mai bun editor de film" (Cristiano Travaglioli).

"The Great Beauty" prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella, interpretat de Toni Servillo, care îşi reaminteşte întâmplările din tinereţea învolburată de pasiuni.

Italia intenţionează să propună pelicula "The Great Beauty" la concursul pentru premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin". "The Great Beauty" are şanse de a fi nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin ce va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul "The Great Beauty" a fost selecţionat pentru competiţia oficială a ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, unde regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d'Or, pentru pelicula "La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2".

Totuşi, la gala Academiei de Film Europene de sâmbătă seara, filmul "La Vie d'Adèle" a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La ediţia acestei gale a Academiei de Film Europene, producătoarea româncă Ada Solomon a cucerit trofeul Eurimages pentru coproducţie, distincţie care recunoaşte importanţa rolului pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.

Ada Solomon este producătoarea filmului de lungmetraj "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, care a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013. "Poziţia copilului" a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin".

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal din filmul "Poziţia copilului", a fost nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă" la premiile Academiei de Film Europene de anul acesta, dar trofeul a fost câştigat de Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown").

Totodată, în cadrul galei de sâmbătă seară, marea actriţă franceză Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Sâmbătă seară, la Berlin, a avut loc cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA.

Premiile EFA sunt foarte importante, fiind considerate Oscarurile europene. Academia de Film Europeană decernează anual premii celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor celor peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: "The Great Beauty"/ La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino

Cea mai bună comedie europeană: "Love Îs All You Need", de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino ("The Great Beauty")

Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown")

Cel mai bun actor european: Toni Servillo ("The Great Beauty")

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon ("In the House"/ Dans la maison")

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry ("Fill the Void")

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli ("The Great Beauty")

Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood ("Anna Karenina")

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado ("Blancanieves")

Premiul pentru cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru "The Best Offer/ La migliore Offerta", de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew ("Paradise: Faith/ Paradies: Glaube")

Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI: "Oh Boy!", de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: "The Act Of Killing", de Joshua Oppenheimer

Premiul pentru cel mai bun film de animaţie european: "The Congress", de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: "Death of a Shadow", de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: "The Gilded Cage", de Ruben Alves

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor