Premierul ucrainean atacat de un legiuitor în Rada Supremă (video)

În timp ce îşi prezenta raportul anual asupra realizărilor Cabinetului, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, a declarat vineri în Rada Supremă că guvernul său nu este responsabil pentru corupţia din ţară, spre nemulţumirea legiuitorilor prezenţi la sesiune.
Oleg Barna, membru al Parlamentului din partea Blocului presedintelui Poroşekno, îl atacă pe premierul Arseni Iaţeniuk în 11 decembrie, în timp ce acesta prezenta raportul anual al performanţei guvernului său.
Oleg Barna, membru al Parlamentului din partea Blocului presedintelui Poroşekno, îl atacă pe premierul Arseni Iaţeniuk în 11 decembrie, în timp ce acesta prezenta raportul anual al performanţei guvernului său. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2015

Câteva minute mai târziu premierul a fost atacat de unul dintre legiuitorii nemulţumiţi – şi anume, de Oleg Barna din blocul preşedintelui Petro Poroşenko – într-un mod care a fost ieşit din comun chiar şi pentru politicienii ucraineni care deseori se comportă deplasat.

Adresându-se în faţa Parlamentului, Iaţeniuk a declarat că guvernul său nu are autoritatea de a pune sub urmărire, de a investiga sau de a judeca.

“Haideţi să vedem, cine judecă? Procurorii o fac. Aşadar, cine este la conducere? Biroul Procuraturii Generale. Preşedintele numeşte procurorul general”, a declarat Iaţeniuk.

Alte organisme responsabile pentru lupta împotriva corupţiei sunt Biroul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Securitate al Ucrainei. Niciunul dintre ele nu depinde de deciziile guvernului, a adăugat Iaţeniuk.

“Toată lumea trebuie să îşi facă propria sa treabă”, a precizat premierul ucrainean, cerând legiuitorilor să adopte o legislaţie privind reforma în sectorul juridic. “Schimbaţi cei 9.000 de judecători corupţi şi creaţi un nou sistem juridic.”

Conform lui Iaţeniuk, este imposibil să se lupte împotriva corupţiei din sectorul public în condiţiile în care salariile oficialilor sunt de 2.000 de hrivne (86 de dolari), arată Kyiv Post.

El a declarat că guvernul a început negocierile cu partenerii internaţionali în vederea lansării unor fonduri speciale care vor permite o creştere a salariilor funcţionarilor publici.

Joi, Parlamentul ucrainean a aprobat o lege care urmăreşte să formeze un nou serviciu public cu oficiali independenţi din punct de vedere politic. Iaţeniuk a mai susţinut că guvernul a redus deja cu până la 30% numărul angajaţilor Serviciului Fiscal de Stat.

De asemenea, premierul ucrainean a declarat că legiuitorii trebuie să adopte o lege a privatizării.

“Daţi-ne abilitatea de a vinde întreprinderi de stat şi acest lucru va atrage investiţii şi va duce la crearea de locuri de muncă, iar companiile vor scăpa în cele din urmă de influenţa politică”, a precizat premierul.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al Economiei Aivaras Abromavicius a condamnat legiuitorii pe pagina sa de Twitter, înrucât aceştia au eşuat a 10-a oară să adopte legea privatizării.

La sfârşitul sesiunii de întrebări, Iaţeniuk a cerut legiuitorilor din Blocul preşedintelui Petro Poroşenko să îşi redirecţioneze către “ministrul lor” criticile faţă de problemele energetice existente, implicând faptul că ministrul Energiei Volodimir Demchişin este un aliat al preşedintelui ţării.

Barna, care a organizat transmiterea unei petiţii în rândul legiuitorilor pentru înlăturarea lui Iaţeniuk, s-a apropiat de premier, în timp ce acesta încă vorbea, i-a oferit un buchet de flori şi apoi l-a ridicat, încercând să îl scoată din tribună.

După o scurtă încăierare între legiuitori, provocată de Barna, liderul Blocului prezidenţial, Iuri Lutsenko i-a cerut scuze lui Iaţeniuk în numele partidului.

Un alt legiuitor din Blocul lui Poroşenko, Sergii Leşcenko, a condamnat la rândul său comportamentului lui Barna, dar dintr-un alt motiv.

“Fiind eu însumi un susţinător al demisiei lui Iaţeniuk, consider că incidentul cu florile şi încăierarea nu vor face altceva decât să crească şansele acestuia de a rămâne în poziţia sa”, a postat acesta pe pagina de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor