Premierul spaniol dizolvă Parlamentul catalan după declararea independenţei Cataloniei
alte articole
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că guvernul său a început procesul de a preluare a controlului direct asupra Cataloniei, precizând că declararea independenţei acesteia este „nulă şi fără valoare”, concediind lideri catalani şi dizolvând oficial Parlamentul regiunii.
Anunţul lui Rajoy a fost făcut la câteva ore după ce Parlamentul regional catalan a declarat independenţa Cataloniei, lucru care a forţat autorităţile centrale din Madrid să facă primii paşi în direcţia impunerii unui control direct asupra regiunii autonome.
Într-un discurs transmis vineri în direct la televizor, după o întâlnire de urgenţă a cabinetului său, Rajoy a afirmat că noi alegeri vor avea loc în Catalonia în 27 decembrie, prin care se va urmări „reinstaurarea legitimităţii” guvernului regional catalan.
El a afirmat că declaraţia de independenţă a Cataloniei reprezintă un act de „răpire” şi un efort pentru a „fura” o parte din teritoriul care aparţine „restului Spaniei”, adăugând că ziua de vineri a fost una „tristă” şi marcată de o „lipsă de raţiune”.
„Credem că este urgent să îi ascultăm pe cetăţenii catalani, pe toţi, astfel încât să poată decide în privinţa viitorului lor şi ca nimeni să nu acţioneze în afara legii în numele lor”, a mai susţinut Rajoy.
Procurorii spanioli au anunţat că vor formula acuzaţii de „răzvrătire” împotriva preşedintelui regional Carles Puigdemont şi, probabil, împotriva altor membri ai Cabinetului şi Parlamentului regiunii Catalonia.
Senatul spaniol a votat vineri cu 214 la 47 în favoarea preluării de către Madrid a controlului direct asupra Cataloniei, a concedierii lui Puigdemont şi a înlăturării celorlalţi miniştr locali.
După ce Parlamentul catalan a votat cu 70 la 10 în favoarea secesiunii regiunii de Spania, pe străzile Barcelonei s-au revărsat susţinători ai independenţei pentru a sărbători mişcarea, mulţi dintre ei cerând înlăturarea steagului spaniol de pe palatul guvernamental catalan.
Între timp, principalul grup secesionist al regiunii, Adunarea Naţională Catalană, a cerut cetăţenilor catalani să respingă ordinele Madridului şi să se implice într-o „rezistenţă paşnică”.
Moţiunea catalană a cerut lansarea unui proces pentru independenţă care include adoptarea de noi legi pentru regiune şi deschiderea de negocieri pe „picior de egalitate” cu Madridul pentru a stabili cooperarea în diverse domenii.
Aliaţii Spaniei în Europa şi SUA şi-au manifestat suportul pentru Madrid.
Departamentul de Stat american a afirmat vineri că regiunea catalană este o parte integrantă a Spaniei şi că Washingtonul susţine măsurile guvernului din Madrid pentru a menţine ţara unită.
Mulţi dintre cei 28 de membri UE şi-au exprimat temeri că astfel de mişcări precum cea a Cataloniei, dacă va reuşi până la capăt, ar putea încuraja mişcări secesioniste şi în ţările lor.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter după declaraţia Cataloniei că pentru blocul european „situaţia rămâne aceeaşi”.
El a afirmat că UE va continua să discute doar cu Madridul, adăugând însă că speră că „guvernul spaniol favorizează forţa argumentului şi nu argumentul forţei”.
Liderii din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Canada au publicat declaraţii similare de susţinere a planului Spaniei de a opri eforturile secesioniste ale Cataloniei.
Un purtător de cuvânt al biroului Procurorului General al Spaniei a declarat că se doreşte lansarea de acuzaţii de răzvrătire pentru cei responsabili de declararea independenţei regiunii catalane.
El a adăugat că procurorul va determina dacă acuzaţiile ar trebui să vizeze doar Cabinetul catalan, inclusiv pe Carles Puigdemont şi pe vicepreşedintele său Oriol Junqueras, sau dacă ar trebui să fie aplicate şi în cazul unor membri ai Parlamentului.