Lider catalan: UE “s-ar putea prăbuşi dacă Spania instalează un regim marionetă”
alte articole
Ministrul catalan pentru Afaceri Externe, Relaţii Instituţionale şi Transparenţă, Raul Romeva, a întrebat în timpul unui interviu la BBC Radio 4: “Cum pot democraţiile din Uniunea Europeană să fie credibile dacă permit guvernului spaniol să preia controlul asupra Cataloniei?”
Romeva a adăugat: “Cum poate trăi Uniunea Europeană în această situaţie? Cum poate supravieţui democraţia în UE? Cum pot fi credibili dacă permit să se întâmple acest lucru?”, referindu-se la planul guvernului central din Madrid de a prelua conducerea în Catalonia.
“Pur şi simplu nu putem ignora acest lucru. Este un atac asupra democraţiei. În Catalonia, apărăm principiile şi valorile pe care se presupune că ar trebui să le apărăm în Uniunea Europeană”.
În ceea ce priveşte închiderea preşedintelui organizaţiei Omnium Cultural, Jordi Cuixart şi a şefului Adunării Naţionale Catalane (ANC), Jordi Sanchez, Romeva a declarat: “În prezent, avem prizonieri politici în Uniunea Europeană, oameni care au apărat pacea, oameni care au apărat dialogul”.
Cei doi “Jordi”, după cum au ajuns să fie cunoscuţi, se află în prezent într-o închisoare din Madrid, fiind acuzaţi de răzvrătire.
Romeva a adăugat că mişcările premierului spaniol Mariano Rajoy vor întâmpina rezistenţă din partea oficialilor Cataloniei, inclusiv a forţei regionale de poliţie Mossos d’Esquadra.
El a avertizat că “oamenii şi instituţiile nu acceptă să se întâmple acest lucru”, adăugând că nu are “nicio îndoială” că serviciul civil al regiunii şi forţa locală de poliţie vor continua să “urmeze instrucţiunile primite de la oficialii aleşi pe cale democratică”.
Josep Lluis Trapero, şeful Mossos, este la rândul său acuzat de răzvrătire, dar încă nu a fost închis, ci a fost forţat să îşi predea paşaportul.
Oficialii UE fie au ignorat până acum evenimentele din Catalonia, susţinând că este o problemă internă, fie au susţinut pe deplin acţiunile premierului spaniol Rajoy.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că nu susţine independenţa catalanilor.
Adresându-se unui forum studenţesc în Luxemburg, Juncker a avertizat că o separare a regiunii Catalonia ar putea face ca UE să devină prea dificil de guvernat, provocând astfel “mult mai mult haos”.
Juncker a mai declarat: “Oamenii trebuie să îşi asume responsabilitatea şi aş dori să explic de ce Comisia nu se implică în acest lucru. Mulţi oameni spun ‘Juncker ar trebui să se implice în această problemă’.
“Nu ne implicăm deoarece, dacă o facem ... se va crea mult mai mult haos în UE. Nu putem facem nimic. Nu ne putem implica în această situaţie”.
Juncker a adăugat că se teme de faptul că, în cazul în care Catalonia ar deveni independentă, alte regiuni i-ar urma exemplul.
“Sunt foarte îngrijorat deoarece viaţa în comunităţi pare să fie atât de dificilă. Toţi încearcă să îşi găsească propriul drum şi consideră că identitatea lor nu poate supravieţui în paralel cu identitatea altor oameni.
“Bineînţeles că nu depinde de noi, dar în cazul în care Catalonia ar deveni independentă, alţi oameni vor proceda la fel. Nu îmi place acest lucru. Nu îmi place să avem o zonă euro în 15 ani care va fi formată din 100 de state diferite. Este suficient de dificil cu 17 state. Cu multe state va fi imposibil”.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a părut să susţină violenţa împotriva alegătorilor în timpul referendumului privind independenţa catalanilor din 1 octombrie, susţinând într-un discurs în Parlamentul European că a fost vorba de o “utilizare proporţională a forţei”.
Vicepreşedintele Parlamentului European, Ramon Luis Valcárcel, chiar a acuzat catalanii de organizarea unei “lovituri de stat naţionaliste împotriva Europei” prin desfăşurarea votului declarat ilegal de Madrid.