Premierul polonez: Membrii UE din Europa Centrală doresc o integrare mai redusă în bloc
alte articole
Naţiunile din Europa Centrală care s-au alăturat Uniunii Europene în ultimii 15 ani doresc ca blocul să dea mai multă putere ţărilor individuale, a declarat premierul polonez, evidenţiind probleme care deseori divid statele din estul şi vestul Uniunii, potrivit RFE/RL.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că, “acolo unde nu este nevoită, Uniunea Europeană ar trebui să permită statelor membre să îşi folosească propriile abilităţi”.
“Spunem acest lucru cu o singură voce central-europeană”, a declarat Morawiecki reporterilor la sfârşitul unui summit de o zi în Varşovia care a marcat cea de-a 15-a aniversare a ascensiunii multor state din regiune.
Polonia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Cipru şi Malta s-au alăturat blocului în 1 mai 2004 – marcând cea mai mare fază de extindere din istoria Uniunii Europene.
Liderii din România, Bulgaria şi Croaţia, care au devenit ulterior membri ai UE, au fost de asemenea prezenţi la întâlnirile ce au avut loc la Castelul Regal din Varşovia.
Într-un articol de opinie publicat în 30 aprilie, cu titlul “Viziunea Poloniei pentru Europa”, premierul Morawiecki a declarat că UE riscă să afecteze democraţia prin insistenţele privind integrarea, numind o astfel de abordare “periculos de nechibzuită”.
De asemenea, Morawiecki a declarat că se opune strategiei unei Europe “cu mai multe viteze” care va permite unor grupuri de state UE să urmărească o cooperare mai profundă în anumite zone specifice ale politicii.
Mulţi dintre membrii mai noi ai UE din Europa Centrală şi Estică s-au opus la ceea ce au numit a fi interferenţă în politicile interne privind probleme precum imigraţie, corupţie internă şi statul de drept.
UE a lansat o acţiune juridică împotriva Poloniei ca urmare a reformelor acesteia în sistemul judiciar, susţinând că reformele subminează separarea puterii şi a statului de drept. Varşovia a declarat că modificarea crează un sistem mai eficient.
UE a mai criticat şi Ungaria şi România pentru ceea ce consideră că este erodarea de către acestea a statului de drept, însă Morawiecki a avertizat împotriva aplicării de standarde duble.
În ciuda neînţelegerilor, majoritatea partidelor de guvernământ din regiune şi-au exprimat în general sprijinul pentru statutul de membru al UE şi nu au planuri să urmeze exemplul Marii Britanii şi al Brexitului.