Premierul Netanyahu afirmă că va lupta împotriva sancţionării armatei israeliene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Gali Tibbon/AFP/Getty Images)
Redacţia
22.04.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, faptul că va lupta împotriva impunerii de sancţiuni vizând orice unitate militară israeliană pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului, după ce presa a relatat că Washingtonul plănuieşte o astfel de măsură, potrivit Reuters.

Site-ul de ştiri Axios a relatat sâmbătă că Washingtonul plănuieşte să impună sancţiuni batalionului israelian Netzah Yehuda, care a operat în Cisiordania ocupată, dar armata israeliană a declarat că nu are cunoştinţă de astfel de măsuri.

Vineri, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni legate de coloniştii israelieni din Cisiordania, în cel mai recent semn al frustrării crescânde a SUA faţă de politicile lui Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie se bazează pe formaţiuni de extremă dreapta.

"Dacă cineva crede că poate impune sancţiuni asupra unei unităţi a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) - mă voi lupta cu toată puterea mea", a declarat Netanyahu.

Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz, un fost şef al forţelor armate, a afirmat duminică, într-o declaraţie, că a vorbit cu secretarul de stat american Antony Blinken şi l-a rugat să reconsidere chestiunea.

Departamentul de Stat a declarat că Blinken a vorbit cu Gantz şi cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre securitatea Israelului, despre eforturile de a se asigura că conflictul din Gaza nu se extinde şi despre necesitatea încetării imediate a focului şi a unui flux sporit de ajutor umanitar pentru civilii din Gaza. Declaraţiile SUA nu au menţionat sancţiuni.

Gantz a declarat că orice astfel de sancţiuni ar fi o greşeală, deoarece ar afecta legitimitatea Israelului într-o perioadă de război şi că acestea sunt nejustificate, deoarece Israelul are un sistem judiciar independent şi o armată care respectă dreptul internaţional.

Vineri, Blinken a declarat că s-a ajuns la "identificări" cu privire la acuzaţiile potrivit cărora Israelul a încălcat un set de legi americane care interzic acordarea de asistenţă militară persoanelor sau unităţilor forţelor de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

La începutul acestei săptămâni, organizaţia de ştiri de investigaţie Pro Publica a relatat că un grup special al Departamentului de Stat, cunoscut sub numele de Forumul de verificare Israel Leahy, i-a recomandat lui Blinken, în urmă cu câteva luni, că mai multe unităţi militare şi de poliţie israeliene să fie descalificate de la primirea ajutorului american, în urma unor acuzaţii de încălcare a drepturilor omului.

Context

Incidentele care au făcut obiectul acuzaţiilor au avut loc în Cisiordania şi au fost, în cea mai mare parte, înainte de începerea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, la 7 octombrie, a precizat publicaţia.

Înainte de războiul din Gaza, violenţele erau deja în creştere în Cisiordania - teritoriu pe care palestinienii îl doresc să facă parte din statul lor propriu - de atunci amplificându-se prin raiduri israeliene frecvente, atacuri de stradă palestiniene şi distrugeri făcute de colonişti în satele palestiniene.

Armata israeliană a declarat că batalionul Netzah Yehuda este o unitate de luptă activă care operează în conformitate cu principiile dreptului internaţional.

"În ceea ce priveşte informaţii despre sancţiuni împotriva batalionului, IDF nu este la curent cu această problemă. Dacă se va lua o decizie în această privinţă, aceasta va fi revizuită. IDF lucrează şi va continua să lucreze pentru a investiga orice eveniment neobişnuit într-un mod practic şi în conformitate cu legea", a declarat armata.

În 2022, comandantul batalionului Netzah Yehuda a fost mustrat şi doi ofiţeri au fost concediaţi din cauza morţii unui bătrân american de origine palestiniană pe care soldaţii unităţii îl reţinuseră în Cisiordania, incident care a stârnit îngrijorare la Washington.

În ultimii ani au existat alte câteva incidente, unele surprinse pe video, în care soldaţii din Netzah Yehuda au fost acuzaţi de abuzuri asupra deţinuţilor palestinieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor