Premierul francez recunoaşte: România, acuzată pe nedrept pentru carnea de cal

(PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

În scandalul cărnii de cal, care a reprezentat de fapt o fraudă organizată de speculanţi, România a fost acuzată pe nedrept, iar guvernele din statele membre UE trebuie în continuare să stabilească o strategie comună de securitate alimentară, a declarat premierul francez, Jean-Marc Ayrault.

Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, aflat la Paris în vizită de lucru, Ayrault a declarat: "Am abordat şi o problemă de actualitate, legată de carnea folosită în industria agro-alimentară. Am spus că am apreciat cooperarea eficientă a României, ţară care fusese acuzată pe nedrept, de altfel. Avem de-a face cu ceva grav, o fraudă organizată de speculanţi, iar justiţia va face lumină".

Hoţul care striga "Hoţii!", o companie franceză

Premierul francez a precizat că integrarea foarte puternică a industriei impunea statelor europene şi autorităţilor Uniunii Europene să colaboreze mai activ şi strâns în acest domeniu şi a precizat că guvernele UE trebuie să stabilească o strategie comună de securitate alimentară.

Izbucnit în luna februarie 2013, scandalul cărnii de cal etichetate fals drept carne de vită a afectat peste 10 ţări europene.

Cazul implică 750 de tone de carne utilizată pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vândute în 13 ţări europene, iar Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări - Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru.

Chiar firma franceză Spanghero, care acuzase furnizorul român, se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, conform unei anchete a Guvernului de la Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne