Şoc: carne de cal, etichetată drept „vrăbioară de vită”, lângă Bucureşti
alte articole
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi cei ai Corpului de Control al Ministerului Agriculturii au descoperit într-un depozit de lângă Bucureşti aproape 100 de kilograme de carne tocată de cal etichetată drept "vrăbioară de vită". Conform Digi TV, se presupune că această carne provine dintr-un abator din Botoşani, de unde ar fi plecat etichetată corect „carne de cal”. Undeva pe filiera către consumatorul final, actele erau înlocuite, fie într-un depozit din Bucureşti, fie într-unul din Alba Iulia, unde carnea era tocată şi reetichetată eronat. Carnea de cal etichetată drept vită din acest lot ar fi urmat să ajungă pe rafturile magazinelor din Bucureşti
Surse din Ministerul Agriculturii arată că este vorba de un caz de fraudă, aşa că ancheta va continua şi în alte abatoare şi unităţi de comercializare a cărnii de vită din România
Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal şi negativă pentru carne de bovine şi câine. Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă, a mai precizat instituţia.
În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că produsele erau etichetate cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unităţi autorizate.
ANSVSA a precizat că lotul de carne găsit în depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piaţa naţională, şi nu comerţului intracomunitar, astfel că "nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene".
Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat pentru citynews.ro că firma de unde provin pachetele de carne se află în Blaj. Feneşer a mai spus că firma a cumpărat carnea din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe. „În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Cei de la abatoare pun etichetă doar pe cutie, astfel că firma din Blaj a făcut copii după eticheta originală şi a pus-o pe fiecare pachet, pentru că cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. În urma alertei rapide primite de DSVSA Alba s-a dispus ridicarea întregii cantităţi de carne de la firma respectivă, aproximativ 400 kg, iar împreună cu poliţia economică şi garda financiară s-au ridicat documentele contabile şi calculatoarele firmei pentru verificări amănunţite. Deocamdată nu s-a confirmat faptul că ar fi vorba de carne de cal etichetată drept carne de vită. Am dispus efectuarea de analize, iar rezultatul îl vom şti în 2-3 zile”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.
La jumătatea lunii ianuarie, autorităţile irlandeze au depistat carne de cal în produse congelate care ar fi trebuit să conţină vită, comercializate în Marea Britanie şi Irlanda. Furnizorul cărnii pentru aceste produse, compania franceză Spanghero, a indicat că a luat carnea din două abatoare din România - Doly Com din Botoşani şi CarmOlimp din Braşov. Verificările desfăşurate de autorităţile Române au arătat că, din cele două abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodată, ancheta din Franţa a relevat că societatea Spanghero se face vinovată de schimbarea etichetelor.
Între timp, a fost descoperită carne de cal în produse ce trebuiau să conţină vită, conform etichetării, în întreaga Europa.