Premierul Erdogan va cere Statelor Unite extrădarea rivalului Gulen

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul Turciei, Tayyp Erdogan, a afirmat, marţi, că va cere Statelor Unite extrădarea adversarului său politic, clericul islamist Fethullah Gulen, pe care-l acuză de orchestrarea înregistrărilor audio efectuate asupra oficialilor de la Ankara, potrivit Reuters.

Fethullah Gulen trăieşte în Pennsylvania, Statele Unite din 1999, de când autorităţile seculare l-au acuzat de activităţi islamiste. Erdogan îl acuză pe Gulen că a creat ”un stat paralel” prin susţinătorii din instituţiile de stat, precum poliţia şi justiţia, în încercarea de a profita de pârghiile puterii de stat, şi că a diseminat mai multe înregistrări audio, care păreau să dovedească numeroasele acte de corupţie ale guvernului de la Ankara.

Întrebat de un reporter în Parlament dacă va începe un proces pentru extrădarea lui Gulen, Erdogan a răspuns: ”Da, va începe”.

Erdogan a răspuns dur acuzaţiilor de corupţie susţinute împotriva sa, prin înlocuirea a mii de ofiţeri de poliţie şi sute de judecători şi procurori. Mai mult, a sporit măsurile de cenzură ale internetului şi a oferit serviciilor de informaţii mai multă putere.

Human Rights Watch l-a criticat pe Erdogan, luni, pentru noua legislaţie, care acordă Agenţiei Naţionale de Informaţii (ANI) mai multă libertate pentru a face interceptări, mai multă imunitate împotriva acuzaţiilor şi pedepse cu închisoarea pentru scurgerile de informaţii sensibile, spunând că a dat agenţiei un "carte blanche".

Guvernul de la Ankara a susţinut că noua lege înlocuieşte legislaţia învechită aducând Turcia la normele internaţionale.

Preşedintele german, Joachim Gauck, a criticat, luni, stilul de conducere a lui Erdogan, în timpul unei vizite în Turcia, şi a avertizat împotriva represiunii libertăţilor de exprimare.

Guvernul Erdogan a fost aproape de a fi înlăturat de la putere în luna decembrie, când mai multe acuzaţii de corupţie s-au soldat cu demiterea a trei miniştrii din partidul său, dovezile indicând spre un nivel mai înalt.