NATO plasează 300.000 de soldaţi în stare de alertă ridicată pentru o posibilă confruntare cu Rusia

Într-o mişcare alarmantă, care ar putea vesti vremuri şi mai tulburi, NATO îşi plasează trei sute de mii de soldaţi în stare de alertă pentru eventualitatea unor mişcări agresive din partea Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2016

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că statele membre ale alianţei vestice plasează în această perioadă sute de mii de soldaţi în stare de alertă ridicată, cu scopul de a contracara acţiunile Rusiei.

“Am văzut că Rusia este mult mai activă în multe moduri diferite”, a declarat Stoltenberg.

“Am văzut o Rusie mai hotărâtă ce a implementat o comasare militară substanţială de-a lungul anilor; şi-a triplat cheltuielile pentru apărare începând cu anul 2000 în termeni reali; şi-a dezvoltat noi capabilităţi militare; a desfăşurat exerciţii militare şi şi-a folosit forţa militară împotriva vecinilor”, a adăugat el.

“Am văzut, de asemenea, cum Rusia a folosit propaganda în Europa, în rândul aliaţilor NATO, şi exact din acest motiv răspunde NATO. Răspundem cu cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la sfârşitul Războiului Rece”.

Conform The Examiner, Adam Thomson, reprezentantul permanent care îşi încetează activitatea la NATO, estimează că în prezent i-ar trebui alianţei 180 de zile pentru a desfăşura o forţă de 300.000 de soldaţi şi că accelerarea acestui proces este de mare importanţă.

Măsurile NATO au loc ca răspuns la acţiunile militare ruseşti în străinătate, din cauza presupuselor atacuri cibernetice desfăşurate de Rusia împotriva Washingtonului şi a faptului că Moscova desfăşoară exerciţii militare nucleare în ţară.

Săptămâna trecută Moscova a trimis sute de paraşutişti la o bază aeriană sârbă, în ciuda faptului că NATO desfăşura în paralel exerciţii pentru situaţii de urgenţă în Muntenegru.

Igor Sutiaghin, expert la Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, a declarat: “Rusia doreşte să arate că poate intimida NATO... şi NATO îi comunică Rusiei: ‘Dacă apari undeva, şi noi vom fi acolo’”.

Între timp, autorităţile ruse au fost acuzate că încearcă să submineze procesul democratic al alegerilor prezidenţiale americane prin hackuirea emailurilor taberei democrate şi prin comunicarea informaţiilor descoperit unor website-uri controversate precum WikiLeaks sau DC Leaks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor