NATO: SUA şi Europa au nevoie una de cealaltă

Jens Stoltenberg i-a atras atenţia noului preşedinte american ales asupra interdependenţei dintre SUA şi ceilalţi membri ai NATO în ceea ce priveşte apărarea. În acelaşi timp, el a cerut membrilor alianţei să îşi respecte obligaţiile financiare faţă de aceasta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat duminică faptul că SUA şi Europa sunt legate una de cealaltă când vine vorba de apărare. Stoltenberg a scris în ziarul The Observer că, luând în considerare situaţia precară a securităţii globale, nu este timp să fie contestată valoarea parteneriatului dintre ţările aflate de ambele părţi ale Atlanticului.

Deşi editorialul nu l-a menţionat pe nume pe preşedintele american ales, Donald Trump a promis în timpul campaniei sale prezidenţiale că nu va susţine aliaţii care nu îşi plătesc taxele către alianţa occidentală. Multe dintre naţiunile membre s-au chinuit să aloce 2% din PIB-urile lor pentru cheltuielile militare, o condiţie obligatorie pe baza tratatului organizaţiei.

Stoltenberg i-a amintit liderului republican că NATO nu a ezitat niciodată să susţină SUA atunci când a avut nevoie. “Singura dată când NATO a invocat cauza sa pentru autoapărare, care susţine că un atac asupra unuia [dintre membrii alianţei] este un atac asupra tuturor [membrilor] a fost în semn de suport al Statelor Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001”.

Totuşi, el a recunoscut că nu este de aşteptat ca SUA să suporte de una singura povară financiară. “Trebuie ca europenii să îşi acopere partea lor de povară, a scris fostul premier norvegian.

Articolul lui Stoltenberg a fost publicat înaintea summitului UE din Bruxelles, unde se va discuta despre victoria lui Trump şi implicaţiile acesteia. Miniştrii de externe ai blocului european se vor întâlni pentru discuţii neoficiale privind viitorul relaţiei SUA-UE după neaşteptatul rezultat al prezidenţialelor americane.