Navele de luptă ruseşti alungă un submarin olandez în Mediterană

Moscova a criticat manevrele periculoase ale Olandei în Mediterană, în condiţiile în care Rusia şi-a consolidat prezenţa maritimă în regiunea estică a mării pentru intervenţiile sale militare în Siria.
Submarin olandez din clasa Walrus. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.11.2016

Ministerul rus al Apărării a declarat că un submarin olandez din clasa Walrus a fost alungat miercuri după ce s-a apropiat la 20 km de portavionul rusesc Amiral Kuzneţov şi escortele sale, inclusiv de crucişătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare. Flota rusească se află într-o misiune în largul coastei siriene.

Un purtător de cuvânt al ministerului a adăugat că astfel de tentative “stângace” de a efectua manevre în apropierea navelor ruseşti ar fi putut rezulta într-un accident.

Un oficial NATO a declarat că forţele maritime ale alianţei au monitorizat flota rusească în săptămânile recente într-o “manieră chibzuită şi responsabilă, după cum este obiceiul”. Totuşi, el a refuzat să dea detalii în ceea ce priveşte practicile de monitorizare ale NATO.

“Grupul de luptă [rusesc] ar putea fi utilizat pentru a mări capabilitatea Rusiei de a participa la operaţiuni de luptă deasupra Siriei şi de a desfăşura chiar mai multe atacuri aeriene asupra oraşului sirian Alep”, a susţinut recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Există temerea că grupul de luptă poate fi utilizat ca o platformă pentru atacuri aeriene intensificate împotriva civililor din Alep”, a declarat el la o conferinţă de presă, făcând apel la suspendarea tuturor bombardamentelor.

Grupul maritim rusesc, o imagine rară de la prăbuşirea Uniunii Sovietice ce implică multe bombardiere şi elicoptere de luptă, probabil că se va alătura celor aproximativ 10 nave ruseşti deja aflate în largul coastei siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor