Premieră: Sonda spaţială chineză aselenizează pe partea întunecată a Lunii
alte articole
Sonda chineză Chang’e-4 a ajuns joi pe suprafaţa neexplorată a Lunii, a declarat televiziunea chineză de stat CCTV.
Sonda, care are un modul şi un vehicul de explorare, a fost lansată în 8 decembrie cu ajutorul unei rachete Long March-3B de la Centrul de Lansaare a Sateliţilor Xichang, situat în provincia sud-vestică chineză Sichuan.
Sonda a intrat pe orbita lunară în 12 decembrie, finalizând un pas vital pe calea spre prima aselenizare pe partea întunecată a Lunii.
Partea întunecată a Lunii nu este vizibilă de pe Pământ. Din cauza faptului că perioda de rotaţie a Lunii în jurului planetei noastre şi a rotaţiei în jurul axei sale sunt identice, o singură emisferă a Lunii poate fi observată de pe Pământ din orice punct. Prima imagine din lume cu partea întunecată a Lunii a fost obţinută în 7 octombrie 1959 de către staţia spaţială sovietică Luna-3, dar până în prezent nicio sondă sau navă spaţială de pe Pământ nu a aselenizat vreodată în acea zonă.
Misiunea lunară a sondei Chang’e-4, ce poartă numele zeiţei Lunii din mitologia chinezească, include trei etape: orbitarea, aterizarea şi întoarcerea pe Pământ. Primele două etape au fost deja finalizate cu succes.
Când sonda va ajunge pe partea neexplorată a Lunii nu va putea comunica în mod direct cu planeta noastră. Din acest motiv, satelitul special Queqiao va transmite semnalele dintre staţia de pe Pământ şi modulul şi roverul sondei Chang’e-4. De altfel, potrivit Mediafax, sonda a trimis deja o primă imagine satelitului Queqiao.
În cazul în care misiunea va reuşi, cercetătorii vor avea oportunitatea de a explora mediul înconjurător al Lunii, ceea ce va fi un mare pas înainte nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume.
Emisferele Lunii diferă între ele în multe feluri. În prezent, cercetătorii dispun de puţine informaţii privind condiţiile geologice şi electromagnetice ale părţii neexplorate a Lunii.