Pregătiri pentru o monitorizare fără precedent a alegerilor prezidenţiale din Rusia

Alegerile prezidenţiale care vor avea loc peste două săptămâni în Rusia se vor afla sub o supraveghere fără precedent, scrie Suddeutsche Zeitung, preluat de portalul Innopresa.ru.
(Jorge Guerrero/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2012

Alegerile prezidenţiale care vor avea loc peste două săptămâni în Rusia se vor afla sub o supraveghere fără precedent, scrie Suddeutsche Zeitung, preluat de portalul Innopresa.ru. Tot mai mulţi oameni fac cursuri de pregătire pentru a activa ca observatori independenţi, OSCE trimite 200 de observatori şi Kremlinul însuşi va instala camere web în fiecare secţie de votare, relevă autorul articolului, Jessica Schober.

Sunt, probabil, prea proaspete amintirile despre alegerile parlamentare din decembrie. Acum, practic nimeni nu se mai îndoieşte că nu totul a decurs fără probleme atunci. Schober o aduce ca exemplu pe Irina Kolpakov - preşedinta comisiei electorale din Samara, care a trebuit să demisioneze după ce a refuzat să falsifice rezultatele numărării voturilor în favoarea Rusiei Unite, partidul premierului Vladimir Putin, şi a povestit despre acest lucru pe Youtube.

Kolpakov consideră că la alegerile prezidenţiale falsificatorii vor acţiona cu prudenţă.

'Observatorii sunt pregătiţi pentru acest lucru. Operaţiunea 'cetăţean observator' propune cursuri pentru voluntari , la fel ca şi Liga alegătorilor, organizaţia de monitorizare 'Vocea' şi partidele' - scrie autorea articolului. Ea citează indicaţiile unui lector la cursurile respective: 'Faceţi fotografii, număraţi-i pe toţi alegătorii, copiaţi rezultatele numărării voturilor şi scrieţi plângeri'.

Dar nu doar opoziţia, ci şi Kremlinul mizează pe monitorizarea alegerilor, pe internet. Vladimir Putin a reacţionat la protestele în masă de anul trecut cu promisiunea de a dota fiecare secţie de votare din ţară cu câte două camere web şi un laptop, mai scrie ziarul german. Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale Leonid Ivlev declară mândru că, datorită camerelor, alegerile vor fi curate ca niciodată.

Opoziţia critică iniţiativa instalării de camere web denunţând-o ca pe o luptă mediatică şi o risipă de bani, scrie ziarul german. În plus, criticii sunt preocupaţi de faptul că, până când se încheie votul şi în Kaliningrad (aflat cu o oră în urmă faţă de Moscova, conform fusului orar), urnele pline din restul ţării nu vor fi afişate pe internet cel puţin o oră, timp suficient pentru a se face câteva modificări cosmetice rezultatelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor