Prefectul de Argeş: Arpechim ar putea fi preluată de un consorţiu printr-un parteneriat public-privat

Epoch Times România
16.01.2012

Prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, a anunţat, luni, că rafinăria Arpechim este ofertată de un consorţiu, care s-a oferit să o preia în parteneriat cu statul român, informează corespondentul NewsIn.

Discuţiile cu reprezentanţii consorţiului care s-a oferit să preia în parteneriat public privat rafinăria Arpechim au avut loc vineri, la sediul Prefecturii.

„Întâlnirea s-a desfăşurat la Instituţia Prefectului, am avut ca invitaţi câţiva specialişti care au lucrat sau lucrează pe platforma Arpechim. Am discutat parametrii tehnici, am discutat paşii care urmează, s-au informat de starea şi de situaţia platformei. Cert este că sunt foarte hotărâţi să facă acest lucru. Eu vreau să intermediez, în această săptămână, o întâlnire la nivelul primului ministru. Este o oportunitate de care avem mare nevoie”, a declarat prefectul judeţului Argeş.

Gheorghe Davidescu a mai susţinut că, în 15 zile de la semnarea contractului, reprezentanţii consorţiului vor achita suma necesară pornirii instalaţiilor, singura condiţie fiind aceea să fie în stare bună.

“Eu vreau să pornească odată această instalaţie, iar reprezentanţii consorţiului de care v-am spus au nişte prevederi, au spus că, din momentul semnării contractului de confidenţialitate şi de parteneriat, în 15 zile ei achită suma necesară. Dacă vor achita această sumă, ei au asigurată sursa de petrol şi dacă se va încheia la termen acest contract şi revizia se va desfăşura în bune condiţii, adică instalaţiile nu sunt într-o stare mai proastă, atunci există toate şansele ca în luna aprilie să avem ţiţei pe instalaţie”, a mai adăugat Gheorghe Davidescu.

Prefectul judeţului Argeş a ţinut să precizeze că a purtat a participat la discuţii în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi că îi va prezenta o informare premierului Emil Boc.

“Dacă lăsăm lucrurile să treneze, şi am făcut o afirmaţie care la un moment dat a deranjat, că există piedici la anumite niveluri, şi atunci eu trebuie să-l informez pe primul ministru, pentru că eu sunt reprezentantul Guvernului în teritoriu şi pe cale de consecinţă sunt subordonatul primului ministru”, a explicat prefectul.

Gheorghe Davidescu a evitat să dea informaţii despre investitorul care vrea să preia Arpechim în parteneriat cu statul şi a spus că este vorba de o clauză de confidenţialitate.

“Să nu credeţi că este o singură ofertă, aceasta este una dintre oferte. Pentru mine este cea mai serioasă ofertă până în acest moment, dar sunt şi alte oferte şi aceşti oameni care vor să vină să investească cer confidenţialitate”, a afirmat Davidescu.

La începutul săptămânii trecute, prefectul Gheorghe Davidescu a anunţat că statul roman va prelua Arpechim şi că discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom se află în faza finală.

Peste 250 de angajaţi ai Arpechim Piteşti, dintr-un total de 600, au intrat, începând cu data de 9 ianuarie, în perioada de preaviz de 90 de zile, urmând ca la începutul lunii martie să intre în şomaj. Salariaţii care intră în perioada de preaviz vor primi integral drepturile salariale, dar şi câte 35.100 de lei, reprezentând salarii compensatorii.

În luna septembrie 2011, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al OMV Petrom, Gerhard Roiss, căruia i-a transmis dorinţa statului român de a cumpăra de la această companie rafinăria Arpechim Piteşti. "În cadrul întâlnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinţa statului român de a cumpăra de la compania OMV Petrom S.A. rafinăria Arpechim Piteşti. În acest sens, domnul Gerhard Roiss şi-a declarat disponibilitatea de a începe în cel mai scurt timp negocierile cu statul român", se preciza într-un comunicat al MECMA din 9 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor