Prefectul Capitalei declară stare de alertă în Sectorul 1. Motivul: Mormanele de gunoaie neridicate de Romprest

Alin Stoica, prefectul Capitalei (Epoch Times Romania)
D.B.
23.07.2021

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat vineri dimineaţă că şi-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1.

"Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă", a anunţat prefectul.

Decizia acestuia vine în contextul în care Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a solicitat, miercuri, Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, motivul fiind situaţia sanitară cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Primăriei Sector 1, decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale din Sectorul 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi a unei note privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1.

Sursa citată precizează că, potrivit analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens.

„Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Locală Sector 1 şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

‒ protecţia sănătăţii populaţiei;

‒ responsabilitatea faţă de cetăţeni;

‒ conservarea şi protecţia mediului înconjurător;

‒ asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului", precizează Primăria Sector 1.

Care sunt riscurile reclamate de primărie

Reprezentanţii administraţiei locale arată totodată că, potrivit raportului de gestiune a deşeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deşeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi. În consecinţă, aceştia estimează că până miercuri, 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

"Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:

- Risc epidemiologic;

- Risc pentru mediu înconjurător;

- Risc de perturbare a fluxurilor de circulaţie;

- Risc de încetinire a activităţii unor agenţi economici;

- Risc ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală;

- Risc de tulburări sociale, cu manifestaţii cauzate de nemulţumire şi panică", se menţionează în comunicat. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor