Predoiu: Unde e corupţie, concurenţa e distorsionată iar consumatorul suferă

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. (www.gov.ro)
Epoch Times România
20.03.2012

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că fenomenul corupţiei afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor, deoarece, oriunde există corupţie, concurenţa în afaceri este distorsionată.

"Fenomenul corupţiei afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor, pentru că afectează mediul de afaceri care vrea să funcţioneze pe principiul de concurenţă loială şi al calităţii. Oriunde avem corupţie, concurenţa în afaceri este distorsionată şi cel care suferă în final este consumatorul, cetăţeanul. Nu mai vorbesc de interesele particulare ale României, cum ar fi cel de atragere a fondurilor europene, care implică un grad de integritate în instituţiile publice care să asigure pe de o parte celeritatea acestor proceduri şi pe de altă parte faptul că banii vor merge acolo unde trebuie din perspectiva reglementărilor", a afirmat Predoiu, la deschiderea oficială a conferinţei regionale privind reforma în Justiţie.

El a subliniat că cel mai important lucru este ca autorităţile să le ofere cetăţenilor români o societate în care să-şi poată desfăşura talentele şi să-şi urmărească interesele în acord cu regula de drept.

Ministerul Justiţiei a precizat că sunt mai bine de zece ani de când România dezvoltă politici anticorupţie şi a organizat instituţii specializate în combaterea corupţiei.

"Iniţial, mai mult formal, dar treptat, în special după intrarea în UE şi instituirea MCV, din ce în ce mai substanţial şi accelerat. Avem deja instituţii pe care partenerii noştri europeni le consideră specializate şi cu un palmares track record pozitiv şi constant de mai bine de 4-5 ani de zile, mă refer la DNA şi mai recent la ANI", a arătat el.

Cătălin Predoiu a adăugat că rapoartele de ţară ale CE subliniază în mod constant faptul că România a menţinut politicile anticorupţie la un nivel satisfăcător şi a menţinut stabilitatea acestor instituţii astfel încât ele să-şi poată atinge scopul.

Potrivit ministrului, eurobarometrul din februarie ne arată că 96% din cetăţenii români sunt total de acord că problema corupţiei este una gravă pentru ţara lor, iar acest lucru demonstrează printre altele că avem de a face cu o problemă culturală.

"Recent, un înalt funcţionar al statului român sublinia faptul că este posibil ca evaziunea fiscală să fie în parte explicată şi de abundenţa şi necorelarea reglementărilor. Deci avem de a face şi cu o problemă tehnică. Poate că în perspectivă ar trebui să reflectăm la această abundenţă de reglementare şi respectiv la dereglementare, pentru că ea creează un context care cuplat cu o cultură a încălcării legii poate conduce la menţinerea fenomenului de corupţie indiferent câte rezultate ar avea instituţiile de combatere a corupţiei. Cu alte cuvinte această problemă nu trebuie atacată dintr-un singur punct, din exterior din perspectiva instituţiilor anticorupţie, ci trebuie atacată chiar din mijlocul societăţii prin eforturi de a schimba această cultură a nerespectării legii într-o cultură a respectării legii, dar legea la rândul ei trebuie să fie clară, predictibilă, stabilă şi de calitate", a mai subliniat ministrul.

Predoiu a admis că atunci când vorbeşte de legi nu poate să nu se gândească la cine le scrie şi cine le adoptă.

"Deci este foarte important ca procesul politic la rândul lui să se ridice la un standard care să sprijine eforturile de combatere a corupţiei. Este foarte bine că instituţiile anticorupţie nu disting, după cum s-a putut vedea în ultimii ani, între calităţile pe care diverse persoane le au atunci când desfăşoară investigaţia anticorupţie. Aceasta a creat un sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte persoanele care sunt încă predispuse la fapte de corupţie. Corupţia a devenit în România, graţie eforturilor instituţiilor anticorupţie, o activitate riscantă. Sigur că va fi foarte greu să ajungem să spunem că am eradicat corupţia, dar nu cred că e un obiectiv imposibil, ne arată experienţa altor state care au reuşit să ţină corupţia la un nivel foarte mic", a mai spus Predoiu.

În încheiere, ministrul a precizat că problema combaterii acestui fenomen rămâne una strategică şi prioritară pentru MJ, motiv pentru care va propune Guvernului adoptarea unui document strategic privind combaterea corupţiei la nivel naţional, lansat în dezbatere publică în urmă cu mai multe luni.

Predoiu a subliniat că documentul a fost elaborat cu sprijinul unui colectiv de experţi în combaterea problemelor de corupţie şi vizează elaborarea unor politici corelate la nivelul instituţiilor publice care să prevină şi să combată acest fenomen.

"Este foarte important să prevenim cazurile de corupţie, nu numai să le combatem. Orice caz de corupţie, chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării instituţiilor publice. Or, funcţionarea acestora trebuie să se facă pe criteriul de integritate, nu numai de eficienţă, pentru că altfel nu putem vorbi de o bună guvernare", a mai explicat Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor